dimarts, 30 de juny del 2020

Mas Viladomat

Es coneix ben poc de la història de Mas Viladomat i només sabem de la existència d' una fotografia, segurament de principis d'aquest segle quan van convertir el mas en una torre a mida del nou i últim propietari el senyor Salvador Riera.


La Torre Viladomat tal com era quan hi vivia en Salvador Riera i família.
Foto  d'utor desconegut.

En principi era un edifici rural situat al que aleshores es denominava camí del Mig, més tard Travessera de Gràcia, el curs de la qual va quedar segat quan van construir l'Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau.



Mapa del recorregut del camí del Mig o de  la travessera de Gràcia en 1891

Abans, el que ara és el carrer de Sant Antoni Maria Claret no existia i la Travessera de Gràcia , valga la redundància, travessava el que desprès va ser l'hospital i acabava on ara hi ha el passatge de la Travessera de Gràcia, tot creuant l'antic camí d'Horta (ara passeig de Maragall).

El Mas Viladomat, estava situat doncs, a la cantonada de l'antic camí de Dalt o travessera de Gràcia i el camí que pujava des del poble de Sant Martí de Provençals fins a dalt la muntanya (recordem que el turó de la Rovira era el territori de muntanya de Sant martí), posteriorment Rambla Volart.



El recorregut de la travessera de Gràcia  sobre una fotografía actual

El Mas Viladomat, estava rodejat d’una extensió de terra de més de 12 hectàrees. Segimon Viladomat, gerrer d’ofici, el va comprar el 1732 i va donar el nom a la finca. 

A mitjans del segle XIX el propietari era Josep Parés i Costa i, després, el seu fill Josep Parés i Comaduran, prevere. Quan aquest va morir sense descendència, els seus marmessors la varen vendre a Salvador Riera i Giralt, que feia poc havia comprat també el mas Guinardó.

Les dues finques varen ser urbanitzades el 1896. Salvador Riera i la seva dona Cecília Estapé es varen reservar la masia per viure-hi (coneguda popularment com “ca la Sileta”, diminutiu de Cecília). 

El 9 d'abril de 1896, com ja hem indicat més amunt, Salvador Riera va comprar la finca veïna CAN VILADOMAT, el propietari de la qual posava inconvenients a la urbanització de les terres del Mas Guinardó, a causa de l'evaquació futura de les aigues residuals del futur complexe residencial. Situada al sud-oest del Guinardó arribava fins el carrer Sant Antoni Ma. Claret i el Passeig de Maragall. L'heretat Viladomat estava formada per una masia i una gran extensió de terreny. 

Només sis dies desprès d'haver comprat la finca, Salvador Riera va presentar una nova proposta urbanística que integrava les dues propietats, la del Mas Guinardó i la del Mas Viladomat. Faltaven només dos mesos perquè Sant Martí de Provençals fos agregat a Barcelona. 

Durant la Guerra Civil la torre va ser requisada a la família Riera (Salvador Riera va morir en 1916), pel Comitè revolucionari del barri i on els primers anys del conflicte hi ha haver una txeca on eren interrogades "severament" persones considerades contràries a la seva causa.

Quan la guerra va acabar, la família Riera va vendre la finca a la Caixa de Barcelona que va edificar els blocs de pisos actuals.





Panòramica del final de la Travessera de Gràcia des de l'Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau.
Desconegem l'autor de la foto




2 comentaris:

Berin Hood ha dit...

Salutacions Carme, et volia comentar que tinc la pensada d'escriure una història ambientada a Horta durant el 1931, i els teus articles m'estan anant molt bé per conèixer el barri, ja que no visc a Barcelona. Seria possible entrar en contacte per fer-te preguntes més concretes?

carme ha dit...

no tinc inconvenient amb compartir amb tu el que conec. ·Escriu-me al correu que incoloc en el blog, aquí no et puc deixar dades personals.

Gràcies.