dilluns, 23 de juliol del 2012

LES RESTES ARQUEOLÒGIQUES DELS BARRIS

De tant en tant els mitjans de comunicació ens ofereixen alguna notícia com les que reproduïm aquí sota, mitjançant la qual ens posen en coneixement de troballes arqueològiques en indrets on s'estan duent a terme obres públiques. La més recent que recordem és la que parlava de la trobada de restes romanes a les obres de l'Ave del barri de la Sagrera.

El protocol que s'acostuma a seguir és sempre el mateix, primer es posa en coneixement d'Organisme encarregat corresponent, es paren les obres, arriben els arqueòlegs, mesuren la importància del jaciment, s'enduen peces per al seu estudi, es cataloguen i es guarden en magatzems del Museu d'Història d'on no surten mai més.

In situ, les troballes que no es poden traslladar es tapen de nou, i aquí no ha passat res.

Amb tot, els veïns de la contrada ni els han pogut admirar i ho faran mai, en fi, tot plegat una pena.

Nosaltres que no som pas cap experts en el tema, podem albirar que seria molt interessant que totes aquestes restes poguessin arribar al públic de la contrada i ens preguntem perquè les troballes arqueològiques dels barris no es queden i s'exposen el el mateix barri on s'han trobat, on el veïnat general les puguin admirar i conèixer.?, no ha de ser pas tan difícil i seria un mitjà que serviria per donar a conèixer al barri la història de l'indret.



Restes arqueològiques de Can Cortada - les dues fotos de sota a la dreta són d'Andrés Paredes


Els veïns de La Sagrera que tenen la troballa prou fresca en les seves memòries, ho estan reivindicant i amb tota la raó del món. Demanen que La Torre de Fang sigui la possible seu del museu del barri on totes aquestes restes es puguin admirar.

Esperem que tinguin sort i que comptin amb uns polítics prou interessat i que estiguin amb més en consonància amb els desitjos del veïnat qui sempre hauria de tenir veu i vot al respecte.

Palaus, Masies i Casalots històrics els hi ha per tots els barris de Barcelona. A Horta Can Fargues, sense anar més lluny, seria a més d'escola de música, un magnífic lloc per encabir les restes arqueològiques de la contrada, com les que es van trobar a Can Cortada i al carrer Salses, totes les qual formaven part del mateix nucli romà del segle I de la nostra era.


Masia de Can Fargues  finals 1900, ara propietat de l'Ajuntament de Barcelona


cap romà localitzar a la Torre dels Pardals





Al Guinardó Can Garcini, on es podrien encabir i exposar i les restes que es van trobar al poblat Ibèric del Turó de la Rovira, les romanes de darrera de l'Hospital de Sant Pau i les de la Torre dels Pardals, entre les que nosaltres tenim coneixement.








Troballes de darrera l'Hospital de Sant Pau


Torre Garcini en 1890



Si com sembla, les autoritats, abans de restaurar cap edifici antic volen tenir clar a que el poden destinar, doncs, bé aquí tenen una possible finalitat que comptarà, a no dubtar, amb el beneplàcit dels veïns.



Restes arqueològiques a Horta: 

  • 1
Any 1987. 2007 - Excavacions a l’avinguda de L’Estatut.

Va ser el mes de juliol de l’any 1987, quan s’estava construint la carretera o via que uneix el túnel de la Rovira amb la Ronda de Dant, la que coneixem pel nom de l’avinguda de l’Estatut, que es va descobrir el jaciment de restes de l’anomenada vil·la romana de can Cortada.



En vam donar informació en els nostres butlletins números 13 (setembre de 1987), 15 (desembre de 1987) i 16 (març de 1988).

Aquelles restes foren estudiades, catalogades i després colgades sota un jardí. Aviat fou destrossat el jardinet perquè, als vespres s’hi instal·laven grans camions que ho arrasaren tot. Ha estat jardí altra vegada quan hi han plantat arbres, cosa que no volien els arqueòlegs, però el capteniment humà és com és, ja ho sabem: si no hi ha guàrdies ni multes, no es fa cas dels advertiments.

Ara, quan han començat a endreçar la part alta del carrer Salses (ja era hora!), en remenar les terres, han trobat més restes d’aquella gran casa romana en la qual hi devien haver dependències per a una colla de treballadors, potser magatzems per guardar-hi les collites o encabir-hi el bestiar. S’han trobat tres sitges, paviments, trossos de ceràmica, unes aigüeres, un enterrament fet de teules i, segons la crònica que signa la periodista Maria Favà, unes restes humanes.

Tot això anirà a parar al museu d’arqueologia de la ciutat i el carrer Salses quedarà enllestit per a poder ser trepitjat pels cotxes.

Així ho suposo, malgrat que l’Associació de Veïns d’Horta lluita perquè no quedin en l’oblit aquestes petites mostres del nostre passat.

Sé per fonts directes que quan es van construir els pisos del carrer Rembrandt, molt abans del 1987, que allí sí que hi havia material interessant. Però era l’època Porcioles i els arqueòlegs no tenien veu ni vot. Tot ha desaparegut.

No sé com ni on acabaran aquestes quatre pedres antigues que avui he anat a retratar.

Escrit per Dora Serra Any 2007. Excavacions al C. Salses.

  • 2

Quién les iba a decir a los vecinos de las calles de Salses y Rembrandt, en el barrio de Horta, que bajo el suelo que pisaban cada día había escondida una prensa romana de hace más de 2.000 años. Desde el 7 de agosto, un equipo de arqueólogos del Museu d'Història de la Ciutat se encarga de realizar la excavación. Según Pep Pujades, uno de los arqueólogos del museo, lo que se ha encontrado corresponde a "la parte rústica de una villa romana". Las primeras prospecciones han descubierto restos arqueológicos que podrían ser de finales del siglo I.

Los expertos que trabajan en la zona han localizado en el subsuelo una antigua instalación romana. Todavía no se puede precisar si el producto que se obtenía de la prensa era vino o aceite, por lo que los trabajos continuarán seguramente una semana más. Con seguridad, los restos que se han encontrado ahora podrían formar parte de la villa romana de Can Cortada, que se empezó a excavar en los años 80.

El yacimiento descubierto está ubicado en la calle de Salses, en la confluencia con la calle de Rembrandt. José, un vecino del barrio, comenta que el tramo en cuestión lleva varios años siendo reivindicado por la Associació de Veïns d'Horta para la construcción de una nueva plaza.


ADVERTENCIA DE UN VECINO

Fue un habitante de la zona quien se dio cuenta de la existencia del yacimiento mientras contemplaba las obras que se realizaban en la cloaca. El hombre vio como unos albañiles trataban de mover una roca de grandes dimensiones. Los obreros aseguraban que aquella roca había llegado allí por causas naturales, pero el vecino alegaba que no había ninguna montaña por los alrededores de la que pudiera haberse desprendido la piedra. Por eso sospechó que podría tratarse de restos arqueológicos y se puso en contacto con el museo, que rápidamente envió a un equipo de arqueólogos para inspeccionar la zona y preservar el patrimonio.

Antonia, residente en la zona, está encantada con la nueva atracción del barrio. Eso sí, siempre que "las obras no afecten a las casas", apunta esta mujer de 83 años.

La excavación la promueve el distrito de Horta-Guinardó, que es quien inició las obras de las cloacas en la vía. Por eso, la prospección solamente puede realizarse por el trazado por el que debe pasar la nueva cloaca.

La asociación de vecinos ha pedido, sin embargo, que la excavación se amplíe y que se haga "a conciencia", para que no se vuelva a repetir lo que ocurrió con los restos de Can Cortada. En aquella ocasión, una parte de los vestigios que se descubrieron fueron llevados al museo mientras que el resto se tapó, y desde entonces se encuentran bajo lo que hoy es la avenida del Estatut, entre el paseo de Valldaura y la calle de Campoamor.

Escrit per RAQUEL DEL RÍO - BARCELONA


  • 3



Construcció de la Biblioteca de Can Mariner, restes d'un forn romà i varies sitges de gra, a part de tots els elements de l'interior de l'antiga Masia, on han anat a parar?.


4 comentaris:

APU Barcelona ha dit...

Hola Carme.
De tanto en tanto, cuando puedo, me acerco por tu blog a leer tus interesantes post. Hoy me he llevado una sorpresa con alguna de las fotos.
De la primera que está dividida en cinco partes las dos de abajo a la derecha son mías. Sólo por curiosidad me podrías decir de donde las has sacado :)
Si no te importa pasa por mi blog a dejar el comentario. Gracias
Un abrazo.

carme ha dit...

hola, crec que les vaig treure d'un estudi arqueològic de la Generalitat, no recordo que indiquès l'autor. Dígam el te nom que hi posaré l'autor i si vols que les tregui tan aviat com arribi a barn ho faré

Unknown ha dit...

Bon día!
Sabeu dir-me durant quant de temps van durar les excavacions de la Vila romana de Can Cortada, a l’avinguda de L’Estatut?
Tinc el dubte perque recordo que durant un temps les restes eren visitables per la gent....suposo que van deixar que la gent poguès veure i trepitajar a sobre de les restes quan els arqueòlegs van acabar i poc avans de que tot es cobrís de terra un altre cop....any 1987?...1988?
Gràcies

carme ha dit...

La veritat és que no ho sé uns mesos, no crec que més donat que els corria pessa per començar les obres que s'havien de fer, una llàstima.