dimecres, 15 d’agost del 2018

LABORATORIS DEL DR. ESTEVE, S.A. al Guinardó


La gran empresa per excel·lència del Guinardó durant durant més de seixanta anys és, sense cap dubte, Laboratorios del Dr. Esteve, S. A., generacions senceres de Guirardorencs han treballat en les seves instal·lacions fins el dia d'avui.

Un del seus directors més recordats i estimats Enric Manyoses, veí del barri on encara hi viuen algun dels seus fills, va a entrar-hi a treballar de molt jove i anà pujant en llocs de responsabilitat a base d'anys de treball i d'esforç, com era normatiu en l'època.L'empresa va néixer a Manresa en 1929 de la ma del metge Antoni Esteve i Subirana, membre d'una família de farmacèutics. El 1931 el Dr. Esteve desenvolupa les primeres especialitats vitamíniques i d'altres productes farmacèutics de síntesi. El 1936 adopta la fórmula de societat anònima i sintetitza la primera sulfamida obtinguda en l'Estat Espanyol.

El 1942, en plena expansió, trasllada la seu de l'empresa al barri del Guinardó.

En 1944 Laboratorios del Dr. Esteve, obté per primer cop a Espanya el permís de comercialitzar el producte estrella del moment, la penicilina, el descobridor de la qual va ser el metge Alexander Fleming, que tantes vides va salvar en l'època. En 1945 el NODO dóna la notícia de les investigacions de Laboratorios del Dr. Esteve per a produir la penicilina, van per bon camí. Finalment, a finals de 1946 s'autoritzà la venda lliure del medicament en les farmàcies espanyoles.

El mateix premi nobel Dr. Alexander Flemig va visitar les instal·lacions del laboratori en 1948. Si bé la premsa de l’època no fa esment de l’acte, ja que fou de caràcter privat, per iniciativa del Dr. Lluís Trias de Bes, el 27 de maig de 1948 a la tarda, va visitar els Laboratoris Esteve. ( Manuel M. Història de la Medicina. Barcelona, PPU, 2009. Pàg. 148-149. 2. )

Dr. Fleming amb el dr. Esteve

Mentrestant, la vida als laboratoris seguia el seu curs, en 1955 es van celebrar les bodes de plata de l'empresa amb l'organització de gran quantitat d'actes commemoratius, un d'ells va consistir en una volada de coloms en direcció a Manresa ciutat on es va crear el laboratori, i un altre, en la visita de tota la plantilla al Monestir de Montserrat, juntament amb el dinar en la colònia Puig. Els treballadors i la direcció es van traslladar mitjançant una flota d'autocars que van sortir de l'avinguda Mare de Déu de Montserrat.

Bodes argent del Laboratori

En 1970, el dr. Josep Laporte i Salas, que en 1980 va ser nomenar conseller de Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya, rep de mans del dr. Esteve el rellotge d'or que perpetuà el record de vint anys de col·laboració amb l'entitat.


El Dr, Laporte i el Dr. Esteve.

La història dels Laboratoris del Dr. Esteve, S. A. al Guinardó acaba en 2017, quan traslladen la seu històrica a la Zona Franca, i amb ella tota una part de la història laboral i humana del barri del  Guinardó.

1 comentari:

Barbara Casas ha dit...

Hola Carme, quina pena el recordo de sempre, els laboratoris Esteve.