dissabte, 9 de març del 2013

ESCOLES MUNICIPALS DEL GUINARDÓ - ESCOLA SARDÀ I SALVANY - CEIP TRESFONTS

Colegios Municipales del Guinardó - Sarda i Salvay (per nenes)- Ceip Tresfonts – , són de fet, noms per una mateixa escola amb més de cent anys d'història, i que, per tant,  és  la més antiga del Guinardó.
abans i ara de la mateixa entrada a l'escola

L'Escola Tresfonts, està situada al barri del Guinardó, al final de la Rambla Volart, pujant a la dreta, en el núm 88, hem de dir que aleshores el carrer es deia Iglésias.
.
L'escola és en el Guinardó una “rara avis” per molts motius. Crida l'atenció que només tingui 17 alumnes per aula per una qüestió principalment d'espai. Les aules són petites, encara que es vulgués no es podria incloure més nens. Es com aquell que diu una escola de joguina, amb aules petites i aspecte una mica desballestat, l'edifici té el seu encant . Aquest fet origina que la quitxalla surti al pati en tres terrasses diferents segons la seva edat.

Porta d'entrada de l'escola


Una de les terrasses de l'escola i una de les fonts de fons
Totes aquestes particularitats i alguna altre han propiciat que l'escola hagi estat molt a prop de ser tancada i ha estat la lluita dels pares la que l'ha salvat.

El Ceip Tresfonts té 104 anys d'història i manté el rècord d'unir en les seves aules nens de 24 nacionalitats diferents de criatures, i això no suposa cap problema pels pares sinó que se'ls veu visiblement satisfets amb el projecte educatiu i disposats a lluitat per a la seva continuïtat.


La història de l'escola es resumeix de la següent manera:

El 31 de maig de 1899, la senyora Francisca Tubau Massanell va comprar tres solars entre el que avui és la rambla de Volart i el carrer de Feliu. Dos d'aquests terrenys els va adquirir a Joan Jori Saladrich i Dominga Puigdengolas i el tercer a Joan Jori Vilaseca.

El 1907, els senyors Josep Parramon i Francisca Tubau encarregaren als constructors José Aragall e Hijos la construcció d'una escola per un import de vint mil pessetes amb el nom de “Colegios Municipales del Guinardó”, segons consta en un document dels constructors del 18 d'abril de 1908. Tot i que es va acabar de construir, l'Ajuntament no va concedir el permís d'obra fins a l'1 de febrer de 1909.

Porta de l'escola en 1919. Foto de  Josep Perramon i Lloveras




Nenes i Nens de l'escola en 1914. Entrada carrer Feliu. Foto Daniel Cabrero

Aquesta escola va ser llogada per l'Ajuntament de Barcelona amb un contracte anual que, després de molts anys, fou signat de nou, amb una validesa indefinida, per l'alcalde Joan Pich i Pon, el 31 de juliol de 1935.

Poc abans d'aquesta nova signatura, l'escola va ser reformada per l'arquitecte Josep Goday, artífex dels centres escolars construïts a Barcelona durant la República. Una de les moltes característiques eren les fonts que repartia estratègicament per cada centre escolar.


una de les fonts

Després de la guerra, el 1939, el centre, convertit en escola de nenes, rebé el nom d’escola Sardà i Salvany, en record del polèmic i integrista sacerdot Félix Sardà i Salvany (1844-1916), autor del controvertit  llibre El liberalismo es pecado.

Quadern de quan l'escola només era per a nenes
 El 1983, l'escola va passar a ser mixta. Finalment el 1998 es va considerar interessant actualitzar el nom del centre de manera que fes referència a les fonts que hi ha a l'edifici de l'escola. De fet, en total hi ha quatre fonts, però la quarta es va descobrir després d'haver canviat el nom, ja que era oculta darrere d'un moble. Així doncs, el Consell Escolar va aprovar per unanimitat el canvi del nom del centre, que a partir de 1999 es passà a dir CEIP Tresfonts.

Podeu accedir al Web  d'una mare on es parla de l'escola  i de la pròpia escola, clicant  sobre el link de sota.


Disortadament malgrat els esforços del pares per conservar l'escola, ha tancat les seves portes el juny de 2015.






  • Fonts documentals: Web de l'Escola. Fotos internet.

3 comentaris:

Asela Sánchez ha dit...

Hola!

Moltes gràcies per aquest article. Potser seria també interessant comentar que, després de la desaparició de l'Escola Tresfonts l'any 2015, s'ha donat continuïtat a la seva tradició d'ús, ja que des d'aquest any fins a l'actualitatitat (finals de 2019), l'edifici alberga un altre projecte educatiu: ESPAI AIGUA (Associació Espai de Criança Aigua).

https://espaiaigua.wordpress.com/

Salutacions!!

kira ha dit...

Actualment tinc el piano de l'Escola.Si alguna persona el vol, que contacti amb mi. No tinc possibilitat de seguir guardant-lo.

David Aguirre Esteve ha dit...

Bon dia i gràcies per la memoria del barri.
He de fer una esmena donat que vaig ésser alumne junt amb la meva germana. Era per l'any 1963, més o menys, i llavors l'escola era mixte. De mestre teníem a la Sra. Maria, i les classes eren de uns 40 alumnes.
Tinc una fotografia dels alumnes que érem a classe feta al pati en aquell moment.