divendres, 20 de maig del 2011

La Mina i les Torres d'Aigua de Can Travi i d'altres.

Mina d'aigua: És una conducció subterrània d'aigua potable, que va des de la captació fins a una font o bassa. A Horta l'aigua era abundant, pel que molts masos disposaven de pou, així com del cabdal procedent de les mines que permetia omplir les basses.


Entrada i vistes de la mina de Can Travi


La mina de can Travi va ser construïda l'any 1860. Té un recorregut de gairebé 1.400 metres al llarg dels quals hi ha situades quatre torres que encara subministren aigua a veïns de la zona. La mina segueix el recorregut format pels carrers Jerez, Plana, Sanpere i Miquel, Rajoler, Horta, plaça Castelao i Cartellà.

Les quatre torres d'aigua de Can Travi
  1. Torre d'aigua del carrer Santpere i Miquel, prop de les escales del carrer Rajoler. Va ser la primera de les torres que va ser restaurada, el 2003. 
  2. Torre d'aigua de la Plaça de Les Masies 
  3. Torre d'aigua i font del carrer Horta, cantonada amb el carrer de la Galla.Va ser l'última de les torres que va ser restaurada, el 2006.
  4. Torre d'aigua del carrer Cartellà, cantonada Pitàgores. Va pertànyer a la fàbrica de midó de Joan Oliver.
Torres d'aigua: Són contenidors construïts amb el propòsit d'emmagatzemar aigua a una alçada suficient perquè la pressió generada per la gravetat permeti proveir les cases veïnes. Així el subministrament no depèn de les variacions del cabdal de la mina. L'exterior d'algunes torres es guarneixen amb ceràmica o altres materials, esdevenint un element decoratiu del paisatge. Les de la mina Travi estan construïdes amb maó vist sense excessives pretensions, menys la del carrer Cartellà, que està culminada per una corona.

Recorregut de la Mina de Can Travi

Per més informació sobre la mina i les torres d'aigua de Can Travi, cliqueu el links que segueixen i podreu visionar dos reportatges de TV Horta que parlen d'aquest interessant tema i podreu veure millor les imatges.




A Horta a més de les torres d'aigua de Can Travi, existeixen unes altres com, per posar un exemple la que existeix al carrer de Campoamor propietat que es va bastir per donar aigua a les torres del carrer Campoamor.
.


 Entre les moltes construccions relacionades amb la conducció d'aigua existents a Horta, cal esmentar també l'existència d'un  parell d'aqüeductes que es van construir a mitjans del segle XIX sobre el Torrent de Can Quintana

El primer està en el terrenys de l'antiga masia de Can Quintana (ja no existeix), entrant per un carrer del Passeig Universal a la dreta


El primer aqüeducte a principis del segle passat













El mateix aqüeducte ara mateix











El segon aqüeducte està en el que ara és el nou parc de Nou Barris



L'aqüeducte en l'actualitat






 *Informació de TV Horta i d'una Plana WEB propagandística  d'Esquerra Republicana de Catalunya

6 comentaris:

Montserrat Bueno i Boada ha dit...

Com sempre..molt documentat i interessant !!!!!

Anònim ha dit...

hola.

estoy realizando mi proyecto de las torres de agua de barcelona y puedo añadir algo de informacion sobre estas torres.
Torre campoamor:
Esta Torre fue construida para abastecer de agua nueva urbanización de la calle Campoamor, también se construyo una fuente publica. pie de montaña. Es la segunda torre de la mina Can Cortada.
La Mina de Can Cortada proporcionaba agua a casi toda la calle Campoamor y algunas casas de la calle Chapí y de San Gaudenci (antes del Asilo). La mina es debajo del Velódromo de Horta. La canalización bajaba por sector gerente de la Fuente del Perro (del Notario), pasaba la antigua carretera por donde, antes, había un campo de tiro en unos terrenos de Can Cortada-hoy campo de deportes de los Salesianos, pasaba por la banda izquierda de la masía hasta encontrar el paseig de la Ensenyança y, de allí, entraba en el convento de las Dominicas donde había el primer pilar de agua, desde donde iba el segundo situado en la calle Campoamor, delante de la calle Sant Gaudenci, al borde de una fuente hoy sin uso. La mina daba agua a 24 usuarios en un total de 12 plumas diarias. Hoy la mina ya no se utiliza, pero todavía hay vecinos que habían sido usuarios: las familias Matas, Pal y Pastó. Fue una de las últimas torres que pequeñas y antiguas compañías de agua utilizaron como depósitos para suministrar de agua a los usuarios. 
un saludo
Diana

Anònim ha dit...

Pilares mina Can Travi:

Noticias históricas: Mina construida en el año 1860 en el subsuelo de la finca de Horta, nombrada Casa Travi. El caudal de la Mina, que todavía está en funcionamiento, es de dos litros por segundo. La Agrupación de Propietarios de la Mina Travi encabezada por Joan Puigbó informó al Ayuntamiento del deterioro de los cuatro pilares que forman la Mina Travi. En el año 2003, el Instituto del Paisaje Urbano empezó las tareas de restauración de uno de los pilares, el que está situado al final de la calle de Sant Pere. El resto de Pilares de aguas que forman la Mina Travi, una en la Plaza de la Plana, otra en la calle de Cartellà y en la calle de Horta se han ido restaurando sucesivamente. Se ha recuperado así un pequeño paisaje de la ciudad, un pedazo de la historia cotidiana del barrio de Horta
Memoria descriptiva de la Mina Can Travi: Esta Mina fue construida alrededor del año 1860 y está situada en e l subsuelo de la finca denominada "Casa Travi”, enclavada en la barriada de Horta de esta Ciudad. Consta de 3 galerías: - Galería principal de aproximadamente 1'50 metros de altura por unos 0'80 metros de ancho y una longitud de galería de unos 260 metros. -2ª galería situada a la derecha de la principal de la misma altura y anchura de la anterior y de una longitud de 80 metros. -3ª situada a la izquierda de l a principal de las mismas medidas pero de una longitud de 2.76 metros.
Todas las galerías están dotadas de los correspondientes pozos de registro, para su limpieza y conservación. Las galerías están excavadas en terreno arcilloso y pedregal, y en parte recubiertas de mampostería. La entrada ala galería está protegida por una puerta planchada con hierro, y cerrada con llave. Dicha entrada está situada al final de la calle Jerez. A partir de este punto, el agua está canalizada parte con tubo de cerámica protegido con hormigón y otra parte con tubo de hierro alquitranado. E l recorrido de la conducción es e l siguiente: calle de Jerez, calle de La Plana, bajada de la Plana, San Pere y Miquel, plaza Ibiza, calle de Castellón, calle de Horta y calle de Cartel la , esquina Pitagoras , donde finaliza la conducción, con una longitud total de tubería de unos 1.375 metros. A lo largo del recorrido, hay situados 4 Pilares de distribución, para repartir el agua a unos 36 Propietarios y siendo los usuarios unos 87. Los Pilares están situados, el 1 Plaza de la Plana; el 2 al f inal de calle San Pere y Mquel; e l 3 en la calle de Horta y el 4 y ultimo en la calle de Cartellá, esquina Pitagoras. E l caudal de agua de la Mina es de unos 2 litros por segundo.  Barcelona a 8 de Noviembre de 1.973. Fuente: Ministerio de industria, inscripción de la Mina en el registro.
un saludo
Diana

carme ha dit...

Moltes gràcies Diana, qualsevulla aportació serà ben rebuda. Faré una nova entrada amb tota la informació que aportes que està molt ben documentada.

una abraçada

Pilar Salo ha dit...

HORTA EL MILLOR BARRI DEL MON, jo vaig nèixer, be varem neixer perque soc bessona, al c. Alta de las Roquetas, la meva primera escola, la de la Sta.Creu (molt mes tard va ser la Clinica Estauros), era un barri humil però que ve ens ho passavem, tinc fotografies on hi sortim un munt de nenes, de l'escola, per anar a dinar a casa, duiem una sencilla bateta de color blau. Ara tinc 64 anys i quan miro l'Horta d'ara, em fa pena . Uns dels carrers mes bonics, el de Campoamor, ja no es un passeig, es un aparcament de cotxes i la seva bellessa s'ha perdut. Fa temps que em dia: que ningú descubreixi Horta, que ens la faran malbé, doncs be, ja l'han descobert i ens l' estant destruint i canviant tot, en nom del progres, quina llàstima.

carme ha dit...

Tens molta raó Pilar però hem de fer el possible per conservar el que queda.