dilluns, 30 de maig del 2011

MINA D'AIGUA DE CAN CORTADA


"La mina de Can Cortada subministrava aigua a gairebé tot el carrer Campoamor, algunes cases del carrer Chapí i de Sant Gaudència. La canalització baixava pel torrent de la Font del Gos (del Notari) passava l'antiga carretera per on, abans, hi havia un camp de tir en uns terrenys de Can Cortada - avui camp d'espots dels Salesians - passava per la banda esquerra de la masia fins a trobar el Passeig de l'Ensenyança i allí, entrava al convent de les Dominiques  on hi havia el primer el primer pilar d'aigua, des d'on anava al segon al carrer de Campoamor, davant del carrer de Sant Gaudenci, a la vora d'una font avui sense ús. La mina donava aigua a 24 usuaris en un total de 12 plomes diàries. Avui la mina ja no s'utilitza, però encara hi ha veïns que n'havien estat usuaris: les famílies Matas, Pal i Pastó. Va ser una de les últimes torres que petites i antigues companyies d'aigua als usuaris. (Carlota Giménez i Compte - Rieres,torrents i fonts.)

Al respecte, una amable llegidora del bloc na Diana, ens ha  facil·litat la informació que segueix sobre la mateixa mina:

Segona torra i font de la mina de Can Cortada

Passo seguidament a reproduir l'amable nota que m'ha deixat com comentari en el post que fa referència a les mines de Can Travi.

Estoy realizando mi proyecto de las torres de agua de Barcelona y puedo añadir algo de informacion sobre estas torres.
 
Torre campoamor:
 
Esta Torre fue construida para abastecer de agua nueva urbanización de la calle Campoamor, también se construyo una fuente publica. pie de montaña. Es la segunda torre de la mina Can Cortada.

La Mina de Can Cortada proporcionaba agua a casi toda la calle Campoamor y algunas casas de la calle Chapí y de San Gaudenci (antes del Asilo). 

La mina está debajo del Velódromo de Horta. La canalización bajaba por sector gerente de la Font del Gos (de Cal Notari), pasaba la antigua carretera por donde, antes, había un campo de tiro en unos terrenos de Can Cortada - hoy campo de deportes de los Salesianos-, pasaba seguidament por la banda izquierda de la masía hasta encontrar el passeig de la Ensenyança y, de allí, entraba en el convento de las Dominicas donde había el primer pilar de agua, desde donde iba al segundo situado en la calle Campoamor, delante de la calle Sant Gaudenci, al borde de una fuente hoy sin uso. 


Convent de les Monges Dominiques als anys trenta del segle XX

L'hort del convent de Les Dominiques anys 30 del segle XX


La mina daba agua a 24 usuarios en un total de 12 plumas diarias. Hoy la mina ya no se utiliza,  pero todavía existen vecinos que habían sido usuarios: las familias Matas, Pal y Pastó. Fue una de las últimas torres que pequeñas y antiguas compañías de agua utilizaron como depósitos para suministrar de agua a los usuarios. 


Fins a mitjans del segle XX cada família de Barcelona contractava un determinat cabal d'aigua, la intensitat de la qual es mesurava en *plomes, perquè de manera ininterrompuda omplís el seu dipòsit particular.

 * Ploma : mida  per a mesurar  el cabal de l'aigua.


El títol de l'activitat, Una ploma d'aigua, fa referència a la història del subministrament d'aigua al llarg del segle XX a Barcelona, però també és, tal com argumenta Ramón Folch, una metàfora del dinamisme de com l'aigua  flueix  ( estudi de Rosa Eva Campo)


Sempre m'ha sorprès aquesta denominació tan aèria en
relació a l'aigua: el cabal mesurat en plomes… Perquè, en
efecte, una ploma no era una mesura de volum, sinó de
cabal. Resulta molt revelador. L'aigua era vista com una cosa
fluent, com una fracció del riu que discorre sense aturar-se mai.

Ramón Folch


Aprofitem l'avinentesa de la valuosa informació  rebuda per a sol.licitar a  la regidora de l'Ajuntament d'Horta Guinardó que es rehabiliti la torre i la font a la fi que torni a manar  aigua per a consum dels viananants.






2 comentaris:

Anònim ha dit...

Gracies,sempre m´havia preguntat que era aquesta torre..Esther

carme ha dit...

m'alegra que m'ho diguis. Gràcies a tu per deixar el teu comentari.