dijous, 26 de febrer del 2015

PETITA HISTÒRIA DE LA FAMÍLIA MERCADER

El avis Mercader-Camps vivien al carrer Nàpols perquè tenien una fàbrica de midó a la vora i també una de tints i aprests al carrer Dos de Maig, prop de l'antiga fàbrica de cerveses La Bohèmia, desprès coneguda com Damm


Fàbrica de cerveses La Bohèmia - Avui Cerveces DAMM

A la casa d'Horta s'anava a estiuejar. Quan la van comprar era una casa de planta baixa antiga, allà és on vam començar els seus estius entre 1915 i 1918.

A la porta de casa. Foto família Mercader

Entre 1922-23 van modificar tota la casa amb tota mena d'avenços de l'època, calefacció inclosa


La casa de l'esquerra es can Mercader. Foto de la AAVV d'Horta.


La família Mercader hi va anar a viure definitivament el 1923. Xavier Mercader Camps, va ser últim fill que els Mercader van tenir al carrer Nàpols, els altres fills ja van néixer ja al carrer Chapí.


Foto familiar de la família Mercader

Van ser nou germans, aleshores les famílies acostumaven a tenir molts fills perquè alguns, desgraciadament, no arribaven a grans.

Al cap d'un anys varen tornar a ciutat, al carrer Gravina i la casa d'Horta va quedar tancada.

Quan Xavier Mercader i Teresa Terrats, es van casar van anar a viure al carrer Campoamor. Ella era filla d'Horta i quan la casa se'ls va fer petita, van demanar als avis Mercader si podien tornar a viure a la del carrer Chapí i allà que es va traslladar la família Mercader -Terrats cap a 1953-54.

Àvia Mercader pel. c. Horta
Com ja s'ha comentat, el avi Mercader Fàbregas era un fabricant que tenia una fabrica del tints que estava situada al carrer 2 de Maig davant la cerveseria Damm, aquest era el seu negoci principal i en tenia un altre de midó al carrer Nàpols.
Desprès de ser cremat
Era molt creient i estava afiliat a la Lliga, però allà el tenien per un empresari roig o comunista, per la seva sensibilitat social.

Durant la guerra, els mateixos treballadors, que per la seva filiació anarquista sabien el que feien els piquets, van salvar-lo repetidament de que se l'emportessin de nit, i van acabar fent piquets de guàrdia a les nits davant la porta de casa seva.

Durant la Guerra Civil es feien misses els diumenges a les golfes i també representacions dels Pastorets, és a dir, que feien a vegades de parròquia clandestina.

També s'hi van amagar uns monjos de Montserrat que eren parents. A casa eren una família molt religiosa. Com que les monges i frares estaven acostumats a caminar en cadència pels claustres amb les mans al davant, alguns membres de la família (llavors molt joves), passadís amunt i avall de la casa, els ensenyaven a caminar normal per la ciutat sense cridar l'atenció.

Al jardí hi havia una font monumental amb un petit estany que tenia ànecs i tot. Més tard es va adequar perquè s'hi poguessin banyar els fills.




Hi havia també uns galliners i un safareig amb caldera per escalfar l'aigua.

A la casa en temps passats hi havia hagut tres minyones que vivien amb la família, un jardiner i una senyora que venia a cosir la roba.

La família tenia molta relació amb el Centre Parroquial dels Lluïsos, on l'avi Mercader havia estat president i també president de Càritas.



Catifa de Corpus al c. Chapí

Família Mercader al balcó de casa seva per Rams anys 60










Aleshores hi havia molta relació amb altres famílies del voltant i molts varen emparentar. S'organitzaven moltes activitats ( lògicament encara no existia la tele), es feien sortides pels voltants, es visitaven cases, s'organitzaven festes.



Les noies anaven a escola a les Dominiques d'Horta i els nois a Escoles cristianes com la Salle Horta i desprès al SAFA.

La senyora Mercader explicava que al costat de casa seva, allà on més tard va ser noviciat de les salesianes, hi havia una casa que de l'anomenava cal Negre, on hi vivia un senyor que havia fet fortuna a l'Àfrica i quan va tornar ho va fer amb alguns criats negres, circumstància molt peculiar i estranya per la gent d'Horta.

La canalla de la família Mercader - Terrats feia molta vida al pati, donat que tenia tretze fills. La senyora que anava a cosir la roba els vigilava. Jugaven molt, les golfes també era un espai de joc.


La família dels Mercader vivia a Barcelona però la de la senyora Mercader, els Terrats, eren tots d'Horta. Dues germanes seves al carrer Rectoria i altres al c. Salses, els avis Terrats al carrer Canigó amb dues germanes que hi vivien al costat i un germà a la torre de dalt del Carrer Campoamor, les reunions familiars, que eren moltes, es feien a la casa del carrer Chapí.

La unitat física de la família a la casa d'Horta va conèixer un degoteig de forma natural, matrimonis i fills que per una o altra raó van a buscar-se el seu propi camí en la vida, fins que la senyora Mercader es va quedar sola en la gran casa en l'any 2000, degut a la mort del seu fill Oriol que vivia amb ella, bé, sola realment no estava, ja que al pis del mig i al de dalt de tot hi vivien dos nebots fills d'una filla.

Fins en dia de la seva mort el dia 29 de gener de 2007, la senyora Mercader hi va viure a la seva casa del carrer Chapí, els nebots encara s'hi van quedar fins que van marxar pensant en l'eventual venda de la casa. Els fills hi passaven sovint a fer feines de manteniment i jardineria.

De tant en tant encara es feien trobades familiars per Sant Esteve, i d'altres menys estructurals, i els nebots hi organitzaven cosinades.

La casa es va acabar venent el 2013 a un veí del barri i un tros de la vida del carrer Chapí es va aturar.





  • Fonts informatives família Mercader. Fotos del fons familiar.





5 comentaris:

Anònim ha dit...

M'agradat molt el reportatge i dir-te que ha estat una satisfacció molt gran veure que la casa a reviscut amb els nous propietaris. Per tant, l'història continua...

carme ha dit...

Si millor que no pas la casa del final de carrer que volen construir en el jardí o part del jardí.
Un plaer.

Anònim ha dit...

Com a Mercader de quarta generació (El meu avi era en Josep Mercader Camps) m'ha entussiasmat llegir aquesta pàgina. Enhorabona!

I encara m'ha agradat més pel fet d'haver passat l'infància al carrer de Salses d'Horta.

Gràcies!

Marta ha dit...

Jo anava a les dominiques coetana de la Mercè i molt amiga d'en Francesc, llegint tot el que s'ha publicat he tornat a la meva joventut.
Gràcies

Eusebi Oca Masanet ha dit...

Jo vaig anar al "cole" SAFA amb en Fco. Mercadé TTerrats