dimecres, 6 d’abril del 2011

COOPERATIVA CULTURAL ROCAGUINARDA



Roca Icart i una clienta (Fons Rocaguinard)

Una de les moltes xerrades que s'han donat en la seu se l'entitat,
aquesta correspon  a la donada per Avel·lí Artís-Gener
 i Agustí Centelles.


Cooperativa Cultural Rocaguinarda és una associació cultural i una de les poques llibreries que sobreviuen al barri del Guinardó, es va crear gràcies a l'empenta d'una colla de persones que provenien de l'Associació de Veïns i que pensaven que s'hauria de poder oferir al veïnatge més ofertes culturals.

Rocaguinarda i la llibreria del carrer Amèrica, que ja no existeix, eren la  referència cultural al barri.

En temps de la dictadura i en èpoques preconstitucionals,  més d'una vegada havien tingut problemes amb els anomenats "guerrilleros de Cristo Rei", en la llibreria del carrer Amèrica, els hi havien llençat algun  que altre coptel molotow  a la porta (pels que ho desconeixen : botelles plenes de benzina que al llençar-se explotaven ), grup que els veïns relacionaven amb alguns agents de la comissaria de policia que hi havia una mica més avall, a la cantonada de  Pare Claret, que ara tampoc existeix.

Eren moments difícils per la cultura, sobretot la catalana , no es podia publicar segons que, existia una censura de les autoritats sobre tot el que es publicava en llibres i diàries i algunes llibreries es convertien, en la reratenda, en  un oasi de llibertat en mig del món gris en el que vivíem.

Catalunya on les cooperatives de consum són entitats amb un ampli suport entre la societat catalana. Son moltes les que existeixen en el país amb finalitats diverses. En l'any 1978 en el barri del Guinardó, un grup de veïns interessats en  la cultura i la història del país, van  fundar la Cooperativa Cultura Rocaguinarda.
Calendari Rocaguinarda.

De Rocaguinarda han sorgit iniciatives per conservar la memòria el barri quan encara ningú no n'era massa conscient de la seva importància, tots segurament recordem els seus calendaris monotemàtics al respecte, grups per activar i coordinar iniciatives en benefici dels veïns, i tantes i tantes coses.

Durant anys va estar en mans de la Rosa i en Josep, ara ja s'han jubilat però segueixen col.laborant amb l'entitat , formar part de la cooperativa crea adicció..

Quan es va celebrar el trentè aniversari de la seva creació, al grup d'escriptura de l'entitat se'ns va demanar de fer algún escrit que recordés aquesta efemèrides, que es posgués llegir durant el sopar de celebració, aquí va el que vaig escriure jo mateixa:

Dècada dels setanta
com qui diu ara mateix
es crea Rocaguinarda
qual obra de tres Mosqueters.

Un per tots i tots per una
enginyers amb molta traça,
dones professionals
i mestresses de sa casa.

Una tasca els aglutina
una fi els agermana,
li dediquen moltes hores
esforços i moltes ganes.

Teatre, música i llibres,
exposicion i cursets,
sortides a la muntanya
omplen de vida l'indret.

Hanpassat ja 30 anys
del setanta-vuit gloriós
i ens retrobem tots plegats
per celebar-ho a l'engròs.

Alguns mosqueters ja ens falten
és la roda de la vida
visca el socis fundadors
i visca la Cooperativa.

Aquesta glossa no guanyaria pas el jocs florals però és un bon record i està escrita amb sentiment així que em permetereu la llibertat sense retreure-m'ho massa.

Però tornem a la història de l'entitat, segons explica en el seu WEB:


"La Cooperativa Cultural Rocaguinarda és una cooperativa, sense ànim del lucre, amb una clara i decidida voluntat de servei a les persones i a la cultura.

La nostra entitat neix l’any 1978 amb l’objectiu d’apropar la cultura i el lleure cultural a les persones. D’aleshores ençà, s’ha renovat a través dels projectes i les necessitats dels seus associats, sense deixar de ser fidel als principis fundacionals.

Rocaguinarda, sortosament ha sobreviscut a tots els avatars de la transició  i continua essent  un lloc de referència cultural del barri, Ha engegat tota mena d'niciatives per dinamitzar les necessitats culturals de les persones que viuen al Guinardó. En els seus local es fan cursos d'escriptura creativa, presentació de llibres, lectures guiades, voluntariat per la llengua, sortides culturals, existeix una coral i un grup de teatre, recerca històrica del Barri, grups relacionats amb l'alletament natural dels bebès, o amb el consum responsable i  consum de productes naturals, etc.

Si voleu saber més al respecte poder clicar aquest link:  Cooperativa Cultural ROCAGUINARDA

Des de que el Mas Guinardó es va constituir en un Hotel d'entitats, hi disposen d'un espai per a dur a terme les seves activitats poder-se reunir.


Esperem i desitgem que tingui una llarga i fructífera trajectòria cap el futur.




Rocaguinarda en l'actualitat.


Cartell de la celebració dels quaranté aniversari de l'entitat,
el proper dia 6 d'octubre de 2018