diumenge, 27 de març del 2011

QUAN ANÀVEM A BARCELONA

www.btvnoticies.cat



L'exposició de Can Mariner va ser molt interessant i instructiva. Les tres persones que van parlar pertanyen al grup d'estudis Històrics EL POU, interesssats en la història i costums del Barri d'Horta, del Guinardó i dels tres turons (el de la Rovira, el Camel i el del Coll).





Primera part: Com i amb què es viatjava de Barcelona fins a Horta o el Guinardó, quins camins hi havia, mapes dels camins a partir de 1700. En un d'aquests mapes ja es marcava el Mas Guinardó com un punt estratègic.




El Mas Guinardó  (en el pujol del Cogoll a la part mitjana darrera de la barrera militar), assenyalat com indret estratègic en un mapa segle 17


La segona part va tractar sobre totes les vies aqüíferes de la serralada del Collserola, com tot aquest territori era un territori ric tan en aigües freàtiques  com les de superfície, tals com mines, fonts, torrents i rieres, que finalment morien en el mar. Com aquestes rieres eren sovint marques de frontera entre pobles.


Mines i dipòsits d'aigua  a la Muntanya Pelada mapa 1900


I per últim, la tercera part, va tractar sobre la ràpida repoblació del pla de Barcelona quan van ser enderrocades les muralles i finalment com van ser annexionats els pobles de la perifèria, construint el que ara és coneix com la ciutat de Barcelona, la gran Barcelona.