divendres, 21 de setembre de 2012

CAMÍ I ERMITA DE SANT ISCLE

L'antic camí de Sant Iscle, s'anomenava així perquè moria en la confluència de camins que venien d'Horta i de Montcada i morien on està la l'ermita romànica de Sant Iscle de les Feixes, indret molt popular on s'hi fein i fan aplecs populars de la gent que venia d'Horta, Sant Andreu, Sant Martí de Provençals i Santa Eulàlia de Vilapicina.


Dibuix del barri de Vilapicina i neixement del camí de Sant Iscle de Felip Brugueras en els anys 20 del segle passat

El Camí de Sant Iscle, per qui anava de Sant Andreu i pobles del voltant, començava a la Riera d'Horta, on l'antic camí d'Horta girava per seguir el traçat de la riera del mateix nom fins arribar aleshores poble d'Horta.


Riera d'Horta- Av. Borbó, punt de naixença del camí de Sant Iscle. Foto Brangulí

Tot seguit passava per davant el Col·legi de la bona Vida o Can Sitjar,

Col.legi de la Bona vida (Can Sitjar), la pared de l'esquerra donava al camí de Sant Iscle. Foto del CEC
Porta de Can Sitjar al camí de Sant Iscle.Foto CEC



















Església antiga de Vilapicina
















seguia per darrera de l'antiga església de Santa Eulàlia de Vilapicina, pel que ara és el carrer de Sant Iscle, carrer que mor en el que en l'actualitat s'anomena Pg. Urrutia, travessant per les terres de Can Peguera, 


Pg. Urrutia  o antic Cami de Sant Iscle dècada dels 20 - Foto Brangulí

fins que aquest últim empalmava amb el ara es coneix com Pg. Universal, per travessar també les terres de Can Quintana 


El camí de Sant Iscle passant per davant de Can Quintana. Fons Joan Termes

fins arribar a la Crta d'Horta antiga, per travessa terres de Can Santgenís fins vorejar  Can Masdeu , i dringar muntanya amunt  fins arribar al cim per, finalment, baixar la carena  i al costat del camí i enmig d’un pla, hi ha Sant Iscle de les Feixes, al costat de la masia de Can Llonc. L’ermita es pot visitar el tercer diumenge de cada mes ja que està enmig d’una propietat particula
.



El camí que s'endinsava mig de camps, horts i velles masies, anava pujant suaument des de Santa Eulàlia de Vilapicina fins arribar a Can Santgenís, on començava a enfilar la carena  per  arribant  als boscos que hi ha al voltant de Can Masdeu.

L'ermita de Sant Iscle és d'ascendència romànica, resta amagada en mig del bosc en el que son terres del terme municipal de Cerdanyola del Vallès. Es va construir sobre un temple anterior dels segles X/XI i el cementiri de tombes antropomorfes que el voltava.


Sant Iscle de les Feixes en l'actualitat. foto de la Viquipedia

En l'any 1933 en Miquel Brasó de Can Brasó d'Horta, va descobrir un fragment de pintura romànica en l'absis, que representava l'escena de l'Epifania.. Fou arrencada i traslladada al Museu Diocesà de Barcelona on es conserva.

Al llarg dels segles va patir diferents reformes que van transformar el seu aspecte original però,  entre 1995 i 1999, en motiu del seu mil.lenari, va recuperar l'aspecte que devia tenir en els segles XVI i XIX gràcies a la restauració que hi va ser duta a terme. En la prospecció arqueològica es van trobar una gran quantitat de tombes i sitges de diferents èpoques.

Es un bonic recorregut que es pot fer en un dia i que malgrat els canvis que ha sofert el paisatge per culpa de la intervenció de l'home al llarg dels anys, encara conserva part del seu encant sobre tot en el seu tram final.


  • Fonts d'informació : El llibre LA VALLS D'HORTA de Dora Serra. Foto de l'ermita de Viquipedia

2 comentaris:

miguelitro ha dit...

Carme, digue´m una cosa..., quin es el nom de la fàbrica més propera a la linia groga en el seu costat esquerra, la que posa "ceràmica...."

carme ha dit...

Miquel, la veritat és que no es distingeix, sembla que hagi una F. i desprès un cognom però no esbrino quin malgrat ho amplio al màxim no es distingeix.