En qualsevol fotografia panoràmica de finals del segle XIX i principis del X, destaca la gran baluerna coronada per la gran miranda de la casa Sala. Torre de gran volum de dos pisos i una torrassa, de volumètrica general cúbica, la torre, el pòrtic d’entrada i la forma de la coberta copiat d’algun model europeu de l’època envoltada d’un gran jardí, demostraven el gran poder econòmic del seu propietari.
La casa Sala destaca en mig de la foto. Foto de finals del segle XIX dels fons AHDHG |
En 1876, pocs anys abans de la seva mort, el sr. Sala va demanar a l’Ajuntament, del aleshores poble d’Horta, permís per construir una entrada per a cotxes en la façana de la seva torre, firmat pel mateix mestre d’obres que va construir la casa.
En 1883 Mor Ramon Sala Brugués, un diari de l’època relatava d’aquesta manera el seu enterrament:
-Llamó ayer tarde la atención del público que en la Rambla del Centro estaba reunido un entierro concurridísimo que saliendo de la calle de Escudillers entró por la de Fernando para llegar hasta la iglesia de San Jaime. Era el de don Ramón Sala y Brugués, conocido fabricante de pintados en San Martín de Provensals, fallecido en edad algo avanzada- La Vanguardia 11 d’agost de 1883.
Fotos de principi del selge XX on destaca la miranda de la casa Sala. La primera és una postal de la època. Autors de les fotos desconeguts. . |
A partir d’aquest moment, la propietat de la casa Sala queda en mans del seu fill Ramón Sala Perera, casat amb Aymèe Bordes, no consta que tinguessin pas fills, qui en l’any 1900 va fer construir la meravellosa tanca de ferro que dona al carrer, que avui dia encara podem contemplar .
Fotos carme Martín . 2021 |
Detall dels esgrafiats de la part posterior de la casa. Fotos Carme Martín |
En 1931 en la casa Sala s'instal·la l'acadèmia Martin fins que l’escola va tancar en 1988, Des de llavors es va dividir en diversos apartament on viuen diferents famílies. Ara mateix l'edifici està en venda.
*Ramon Sala Perera fill de Ramon Sala Brugés, fou accionista de Banc de Barcelona que va fer fallida en 1920, Llibre BANC DE BARCELONA (Decadència i Fallida) de Yolanda Blasco Marell .
** Flor de sis pètals, significat: Abans que els nous corrents místics inspirats en religions orientals s’apropiessin del que anomenen la ‘flor de la vida’, els nostres avantpassats les esculpien a les llindes de portes i finestres per protegir les llars dels mals esperits.
Tens idea de quan Pere Manén va comprar la casa i si continua essent de la família?.
ResponEliminaGràcies.