dilluns, 21 de novembre del 2011

CAN PLANÀS (nou) o CAN MASCARÓ



Claudi Planàs i Armet, Director de la Companyia de Ferrocarril de Tarragona a Barcelona i de França (TBF, era un home ric que va invertir part dels seus guanys a comprar la finca Mèlic cap a  1870. A principis del segle XX. la propietat tenia una extensió de quasi setanta mil metres quadrats i al registre de la Propietat la descriu com

"una heredad situada en esta ciudad, barriada de San Martín de Provensals, sobre el maso llamado "Lligalbé" y "prop de lo *Colomar del Guinardó", hoy conocida  por "Casa Melich" que consta de una casa señalada de número 12, compuesta de planta baja, primer piso i desvan, con su bodega, oficinas y aguas, cercada de paredes en su totalidad". La finca va passar de pares a fills i nets, que van ser els darrers propietaris.

Així que, un cop restaurat el Mas Melic el sr. Planàs s'hi va anar a viure tots els estius i festes que tenia lliures   (no ens ha estat possible trobar cap foto de l'actual centre Cívic tal com era en l'època, però si de tal com era cap els anys 30), amb el pas del anys però,  la masia ja s'havia de rehabilitar de nou i a més li havien construït ben a prop l'Hospital de Sant Pau i tot plegat el va dur a prendre la decisió d'anar´se'n a viure més a munt on la vista del nou Hospital no el destorbés.


Fotograma d'un reportatge de BTV sobre can Planàs - actual centre cívic.
                                                    
A tal fi, va decidir rehaprofitar una petita masia situada bastant més amunt en l'anomenat turo d'en Melic, a una cota de 150 metres sobre el nivell del mar, al límit de les seves pròpies terres, i construir-se una torre modernista des d'on podia gaudir d'una vista de Barcelona, encara més privilegiada. 



Can Mascaró en la segona dècada del segle XX al mig de la foto


Can Mascaró dalt de la muntanya, anys vint. Part d'una Foto de l'Arxiu Fotogràfic de Catalunya de  César Comas.

La torre de Can Mascaró està situada al final del que ara és el C. Del Dr. Cadevall i el sr. Planàs la va convertir en una bella casa modernista molt de moda en aquells moment, gran i dotada de les comoditats que el seu estatus privilegiat i posició li permetien, edifici que ha arribat fins els nostres dies en molt bon estat de conservació. 

Desconeixem perquè la casa se  l'anomena Can Mascaró, donat que el nom del propietari era com hem dit i repetit Planàs. La raó pot ser es trobi en el fet que l'arquitecte pare del projecte es deia Maties Mascaró,  però no ho sabem del cert.

El sr. Planàs s'hi va traslladar a viure-hi en 1910 però, hi visqué poc temps, donat que  va morir el dia 13 de setembre de 1914.


Porta d'entrada a la finca

Camí que condueix cap édifici central

Torre  modernista coneguda com CAN MASCARÓ.

En 1936, els seus propietaris fills del sr Planàs, van arribar a un acord amb el dr. Córdoba, que aleshores tenia la seva clínica a la Rambla Volartd, qui hi va instal·lar una escola d'educació especial que encara continua en funcionament.

En efecte, aquesta clínica en principi havia estat ubicada en l'edifici que avui és l'escola Liceo Castro de la Peña, tal com podem comprovar per la fotografia de l'època que reproduïm tot seguit


Edifi de la Rambla Volart que abans del 36
era la clínica del Dr. Córdoba i que
en l'actualitat és el Liceo Castro de la Peña

En un parell d'ocasions hem intentat parlar amb la direcció actual del centre d'educació especial del Dr. Córdoba,  a la fi que ens permetí realitzar algunes fotos des de dins de la finca i també per aconseguir noves dades històriques i gràfiques d'aquest edifici però, ens han donat la callada per resposta. Esperem que algun dia ens sigui possible poder-ho dur a terme perquè no es perdi en la memòria del temps,  la història d'un dels edificis vius més macos i antics del barri del Guinardó..

Hores d'ara, el carrer del Dr. Cadevall fins on s'arriba a la casa, es troba en unes condicions bastant deplorables el seu últim tram i les poques voreres de que disposa,  resten plenes de cotxes que les ocupen sense cap mena de mirament, és una pena que un indret que podria ser tan bell amb una vista tan privilegiada, disposi d'unes rodalies tant malmeses.


Can Mascaró pel darrera en 1990
Can Mascaró des del Parc del Guinardó 2010
Can Mascaró des de l'aire


vista des de l'explanada on s'arriba a l'entrada de la finca plena de cotxes

Vista des de la mateixa entrada del recinte, deplorable  la situació, sembla un descampat ple de cotxes




* Gran part de la informació de Can Planes ha estat aconseguida en el llibre editat per l'Ajuntament de Barcelona  "MASIES DE BARCELONA". En Joan Corbera, historiador del barri, va escriure la part que es refereix a les masies del Guinardó.

4 comentaris:

  1. Com tots els teus articles, aquest també és molt interesant!

    ResponElimina
  2. les gràcies són eves per llegir-me, jaja
    Salutacions cordials

    ResponElimina
  3. Interessantíssima documentació sobre el barri, Horta.
    Moltes gràcies i moltes felicitats.

    ResponElimina