dimarts, 26 de febrer de 2019

LA BASSA D'AIGUA DE CAN PLANÀS


Al Guinardó no anem pas sobrats de restes arqueològiques i/o històriques, les més antigues es podrien trobar prop o dins les masies que sobreviuen, ben poques, ara mateix s’està fent un estudi de Can Garcini que pot ser molt interessant.

En els terrenys de l’Ajuntament que administra el Martinenc, on duent a terme unes obres per construir una pista de pàdel, segons notícies oficioses, ha sortit a la llum una bassa d’aigua bastant antiga pertanyent a l’antiga masia de Can Planàs.

Fotos de finals de febrer de 2019

És una bassa gran, pot ser la més gran que hagi hagut mai al Guinardó, de dotze metres de diàmetre per dos i mig de fondària, amb unes escales per accedir cap a l’interior per poder-la netejar, amb una capacitat de uns 250 m3 d’aigua.

Es sabia que havia existit perquè surt en alguns mapes del segle XIX i principis del vint, com en el parcel.laris d’en Vicenç Martorell i Portas (*) Enginyer en cap de l’Oficina del plànol parcel·lari de l’Ajuntament de Barcelona (1926-32), observeu el mapa adjunt;Detall del mapa parcel·lari de Vicenç Martorell i Portas 

fixeu-vos amb quin detall la dibuixa en el plànol adjunt.

Enteníem a més que havia desaparegut al voltant dels anys 30, quan Can Planàs es convertí en un edifici destinat a l’oci per a la gent de Barcelona, i es van bastir la piscina amb llum interior nocturna i una pista de carreres de llebrers, tan popular a l’època, la bassa havia desaparegut, però sembla ser que simplement es va buidar en algun moment entre els anys 1940 1950 a la fi de no originar cap accident entre els nois que freqüentaven en l'època el Frente de Juventudes que s'hi va instal.lar i estava amagada en mig d'un munt de brossa i arbres tronats i mig secs i abandonats a la seva sort, segons mostra aquesta vista aèria de 1969, i els mateixos que administren l'espai no es van recordar mai que estava allà fins que no van netejar l'espai per construir, pel que sembla una pista de padel.Vista parcial d'una foto més amplia d'una colecció cedida ICGC

Segons explica l'entitat administradora, cap els vuitanta, quan l'Ajuntament es va fer càrrec dels terrenys desprès d'un litigi amb els propietaris de la finca mitjançant el qual van ser expropiats, va cimentar el sòl per muntar una petita pista de futbol sala, que ha durat fins ara mateix en la que s'ha aixecat el terre per construir-ne una pista de padel.

Així doncs, la bassa no es conservarà pas, se li fet unes fotos per guardar constància de la seva existència i segons ens ha explicat un del càrrecs de l'entitat, uns "arqueòlegs" de l'Ajuntament, que deuen ser un cracs, amb poc més d'una  visita, sense fer rasses ni comprovacions de cap mena, han desistimat que la bassa tingui cap valor i hores d'ara deu estar ja tapada.

La piscina tal com era als trenta. Foto Cabrero. 
Pel que s'aprecia primera vista, és una bassa sòlida i molt ben construïda, que es mereix un estudi detallat. Hi ha elements molt interessants que cal valorar, com poden ser: saber amb quins materials es va bastir i quantes intervencions i canvis posteriors a la seva construcció va patir, quina antiguitat exacte se li atorga a la construcció d’aquest element tan essencial en la vida d’una masia rural, d’on provenia l’aigua, de quina manera s’emplenava i com es distribuïa pels horts i cultius de la masia.

És a dir, que no es tracta pas d’una bassa més de les moltes que hi devia haver a l'època, la seva descoberta adquireix especial importància per a la història del nostre barri i ha estat molt a prop de ser soterrada i el sòl cimentat  per construir-ne a sobre una pista de pàdel.

Sort en tenim que cada dia hi ha més ciutadans sensibilitzats contra el poc respecte que mereixen a particulars i/o a la mateixa Administració, el nostre passat històric i han passat nota a la Regiduria del que s'havia trobat.

Segons l'indicat directiu però, ells mateixos havien avisat al Districte d'aquest fet, ens ho podem creure  o no, però tal com van les coses en aquest país, hom tendeix a ser-ne desconfiat de mena.

Així doncs,  tot s'ha acabat lliurant unes quantes fotos de la bassa i el seu entorn, final de la història.
(*) Sr. Vicenç MARTORELL i PORTAS

Enginyer militar (1900). Enginyer en cap de l’Oficina del plànol parcel·lari de l’Ajuntament de Barcelona (1926-32). Cap de l’Agrupació del plànol de la Ciutat de l’Ajuntament de Barcelona (1932-40). Cap de l’Agrupació d’Urbanisme i valoracions de l’Ajuntament de Barcelona (1940-49). Medalla de plata de l’Ajuntament de Barcelona (1949). Discurs d’ingrés: "Cartografía nacional, regional y local". 


8 comentaris:

Jordi ha dit...

Hola Carme,

Moltes gràcies per l'entrada. Fa dies que em mirava la bassa i buscant-ne informació he trobat el teu text.

També m'he estat preguntant sobre la piscina: Si et fixes, la forma de la piscina s'ha modificat, i el més extrany és que ha passat de tenir una forma arrodonida bastant refinada estèticament (la que es veu a la foto que dius és dels anys 30) a una mena de forma de trapeci força bast. La forma de trapeci ja existia, com a mínim, el 1946. En saps res d'aquesta reforma de la piscina, per aparentment enpitjorar-la? És possible que fos destruida durant la Guerra Civil i, donada la falta de recursos de la postguerra, es fes el que tècnicament es coneix com a una "reconstrucció cutre"?

Gràcies de nou,

Jordi

Jordi ha dit...

Per cert, en el comentari anterior m'he oblidat de dir-te que crec que la bassa encara no s'havia enterrat almenys el 1956. Surt en les ortofotos de 1946 i de 1956 del ICGC, eina que et recomano.

carme ha dit...

He estat preguntant a persones de la família si recordaven si en els anys cinquanta la bassa es veia o no, jo en l'època era petita i vivia a Horta, per tant, no ho podia saber. Uns m'han dit que si (dones), d'altres que no (homes), pel que es veu les dones es fixen més en aquestes coses. El motiu de la raó per la qual van canviar la forma de la piscina, la desconec, era molt més maca als anys 30, les formes arrodonides sempre són més maques.

carme ha dit...

en la de 1956, no la sé veure pas. A veure si la trobo en la de 1946 que dius tu.

Carles ha dit...

Hola Carme,

On puc trobar el mapa de Vicenç Martorell?

He estat tota la tarda cercant a la cartoteca del icgc però només he trobat troços del barri gotic de barcelona i un de tota barcelona però amb poca resolució.

Salutacions

carme ha dit...

jo tampoc el vaig trobar a internet, aquets troç me'l va passar un amic que el té, ho sento.

Jordi ha dit...

Benvolguda Carme,
aquesta casa era també de la família del Claudi Planàs?
Gràcies.

carme ha dit...

si d'el germà m´s important Claudi Planàs i Armet, pots buscar en el blog la seva història al Guinardó.