dijous, 22 de juny de 2017

QUÈ QUEDA DEL NOSTRE PATRIMONI HISTÒRIC, I QUÈ PODEM FER AL RESPECTE?
Dolors Canudas i Mariano Serrano, col.labors habituals en la recerca i catalogació del nostre patrimoni històric en l’associació El Pou que molt de vosaltres ja coneixeu, van presentar ahir en el marc del Mas Guinardó, en la secció els Dimècres d'El Pou, el treball que han dut a terme conjuntament amb d'altres persones en el barri de Font d'en Fargues.

Durant setmanes van recórrer tot el barri recopilant i fotografiant tots aquells elements i edificis que entenen caldria preservar. Els resultats els van entrar en una base dades creada expressament al respecte on es recullen totes les dades recopilades amb les que han dut a terme un estudi del medi que van presentar a l'Ajuntament a la fi que estudiïn la possibilitat de preservar el conjunt històric que se'ls presentava.

Edificis pendent de rehabilitació al Districte 

Seguint la línia dels nostres veïns de la Font d'en Fargues s'ha començat a realitzar una tasca similar de localització i catalogació  dels elements i edificis històrics que queden en el  barri d'Horta i del Guinardó.
Alguns dels localitzats

Quan l'equip del nou Ajuntament va accedir a l'alcaldia semblava prou predisposat a tenir cura del conjunt històric i patrimonial del Districte, hores d'ara però, res de nou ha canviat respecte a la manera de fer d'anteriors equips municipals i la prova és que els edificis històrics han continuat desapareixent i l d’altres deteriorant , la prova la tenim a tocar, la més que provable desaparició a curt termini de l'edifici de la granja de can Padró al carrer Porto que ha comprat una immobiliaria per construir-hi pisos.
Pel que es veu, les promeses electorals són bàsicament propòsits que queda bé enumerar quan cal aconseguir vots, qüestió de pedigri cultural, però que difícilment es duen a terme, preval per sobre de tot els interessos del mercat immobiliari, diguin el que diguin.
Sempre queda però, distreure al personal amb allò que, que no ho han pogut dur a terme degut a alguna normativa anterior que altres equips van signar en el seu moment, que no els ho ha permès o que no es disposa de diners que ho permetin fer i així fins a unes properes eleccions on tornaran les promeses que tampoc no es compliran.
Des de que el col·legi d'arquitectes van realitzar l'última avaluació, a finals dels setanta, s'ha. perdut en el Districte Horta-Guinardó el trenta per cent del patrimoni històric. S’ha de fer alguna cosa al respecte, pensem-hi.

3 comentaris:

Andreu Marfull ha dit...

Molt bé Carme!

Et felicito per la claredat amb que exposes les idees.

Efectivament, què queda del nostre patrimoni històric? i què podem fer al respecte?

La qüestió de fons és: Barcelona no els ha considerat com a valor històric de la ciutat, i no és cap prioritat en l'agenda d'actuacions repensar-ho. Barcelona ha mesurat el prestigi i el valor artístic del patrimoni, amb una mentalitat elitista i econòmica, i ha menystingut el valor històric, simbòlic i cultural de la història de molts barris, de molts episodis i de moltes persones.

La lluita és desigual, però la resistència està garantida!

Anònim ha dit...

Con Ada Colau, bcn está muerta. Ha convertido Barcelona es un caos en todos los sentidos, en una ciudad sucia, en una ciudad a lo "costa brava", de turismo de borrachera.

Cada mañana de domingo el espectáculo de las calles de Barcelona provoca ganas de llorar: meadas, suciedad, borrachos durmiento por las calles, etc.

No me extraña que la intención de voto, haya caído.

Ha destrozado la ciudad.

Y su política social ha sido el postureo. La mitad de promesas han sido un fraude al ciudadano.

Generalmente, cuando alguien llega a la política arrastrando problemas adolescentes, pasan estas cosas.

Saludos

Juan

Anònim ha dit...

Y felicidades por hablar claro a la autora del blog, que realiza una gran labor. La derecha ya sabemos de que va. El problema es esta izquierda falsa que miente utilizando el postureo.

Soy nieto de una persona que está en una tumba anónima por "rojo" y de otros asesinados en campos de concentración por Franco y los nazis.

Saludos cordiales.

Juan