diumenge, 20 de setembre del 2015

UN RECORD PER CAN GIRAPELLS

Can Basté o Can Girapells va morir per incompetència de les autoritats socialistes un final de juliol de 2004, amb amb traidoria i nocturnitat, com es sol dir. Quan molts veïns estaven de vacances , el consistori va enviar les màquines excavadores i la van enderrocar i amb ella un exponent important de la història del barri.

Va passar per molts usos els últims anys de la seva existència, el darrer com a bar on es servien menjars, finalment va ser abandonada i estava en un estat lamentable quan les autoritats la van enderrocar.

La de sota és una fotografia de 1966, i pertany a l'arxiu personal de Felip Capdevila i donada a la seva mort a l'Arxiu Històric d'Horta Guinardó. era un bar de menjar que rebia el nom de La Masia, tal com es pot comprovar en la foto.




L'ajuntament va decidir que ben a prop havia de passar una ampla avinguda que l'afectaria de ple i que finalment no l'hauria tocat pas, tal com hem pogut constatar al llarg dels anys.

Sinó l'haguessin enderrocat corre -cuit encara lluiria en el seu lloc de sempre degudament rehabilitada i al servei del barri.

La Periodista Meritxel M. Pauné deia respecte de Can Girapells a la Vanguardia

Trauma boomerang

El temor vecinal en el Guinardó tiene raíces que van más allá de la Torre Garcini. La Plataforma Salvem Torre Garcini no está dispuesta a bajar la guardia con esta masía ni se fía del consistorio -con independencia del color político- porque está escarmentada: el traumático derribo de otra masía cercana, Can Girapells. A tres calles del pasaje Garcini se erigió durante siglos y hasta el 2004 el imponente caserío de la familia Basté. Fue expropiada por el consistorio para convertir en una avenida la calle Teodoro Llorente, donde este sábado se inaugura el nuevo mercado. A pesar de las reiteradas peticiones de la asociación de vecinos y las reiteradas evasivas municipales, la piqueta echó abajo Can Girapells sin previo aviso el último fin de semana de julio, cuando medio barrio acababa de irse de vacaciones. Actualmente a su antiguo emplazamiento no queda ningún rastro.

Un últim record per can Girapells.