dissabte, 7 de febrer del 2015

EN RECORD DE JAUME CAMINAL, la nostra memòria gràfica

Esquela de la Vanguardia




Jaume Caminal representa en quan a fotografia al barri d'Horta, el que és en Desideri Díez en història, 

Aquesta persona que us escriu no hagués pogut il·lustrar la meitat del seu bloc sense el treball preliminar d'aquests dos pares de la història del nostre poble.

A part del seu propi treball fotogràfic, en Jaume Caminal es va preocupat en recopilar més de 800 fotografies antigues del barri que configuren la memòria de molta gent.

Ell amb el seu fons fotogràfic i en Desideri Díez com historiador van ser-ne els pioners, i d'altres han continuat la seva obra però, l'espurna la van encendre aquestes dues persones, amb el seu treball rigorós , sistemàtic i silent i la resta l'han complementat, seguint el seu guiatge.

D'en Desideri, ja n'he parlat en una altra entrada d'aquest bloc, ara toca parlar del poeta de la imatge en Jaume Caminal. Quan jo era molt jove, sobre el quinze anys, havia vist a en Jaume Caminal en companyia del sr. Angel Pérez, un altre dels fotògrafs d'Horta, que era el pare d'una companya meva d'escola. Els recordo parlant sempre de fotografia, l'art de la fotografia era per ambdós la seva passió.


En Jaume Caminal vivia en el carrer Rivero i Angel Pérez  al carrer Palafox, ambdos ara matix desgraciadament ja són morts, el pas del temps no perdona.

Corpus al c. Rivero (Jaume Caminal)

Hi havia d'altres persones interessades en la fotografia a Horta, el sr. Reguard, sense anar més lluny. Tots ells es reunien en el Centre Parroquial del Lluïsos d'Horta al carrer Feliu i Codina, on van fundar la Secció Fotogràfica del Centre (1).

Posant un punt i a part dels meus records personals guiant-me pel que d'en Jaume Caminal va escriure Mingo Borràs, en el seu llibre HISTÒRIES D'HORTA”, farem uns breus apunts sobre la seva vida. Jaume Caminal va néixer el 21 de juny de 1924, va estudiar a la Salle, on hi va assistir fins que va esclatar la Guerra Civil l'a ny 1936, després va assistir a l'acadèmia Cots però, acostumat a la manera d'ensenyar dels “hermanos”, no podia habituar-se al sistema de l'acadèmia.


"els hermanos" Salle Horta - (Foto Jaume Caminal)

En plena guerra en 1938 va entrar a l'Oficina tècnica de la Maquinista, al 39 renova el seu contracte en la mateixa empresa però com aprenent als taller i en 1943 va assolir la categoria d'oficial torner i mandrinador. Va estudiar de nits per aconseguir el títol de Mestre de Taller.

En  1951  es va casar amb la seva primera dona,  la Concepció que també era filla d'Horta, amb la que varen tenir dos fills, en Pere l'any 1952 i en Josep l'any 1956.

L'any 1963, es va canviar de feina i va anar a treballar a la casa Olivé i Batlle a Badalona. 

Com els transports eren deficients, anava a treballar a la Maquinista que estava a Sant Andreu, tot caminant  ell i la seva dona que també treballava a Sant Andreu.

Compaginava el seu treball amb la seva gran afició “la fotografia”, però aquella frenètica  dèria fotogràfica es veié obstaculitzada per la mort de la seva esposa en 1973.

En 1977 es va tornar a casar amb Carme Ballester també filla d'Horta.

En Jaume Caminal es va jubilar en 1989.

Durant l'any 2011, s'ha produït la luctuosa mort de la Carme Ballester desprès d'una llarga malaltia.

Vídeo sobre les activitats de Jaume Caminal





Sempre però des de ben petit es va enamorar de la càmera fotogràfica, als onze anys ja feia fotografies amb una primitiva càmera Brownie Baby, que li va costar 12,90 passetes de l'època.

Amb aquella primera màquina que li va regalar el pare, el seu germà Toni i ell feien tota mena de fotos, cosa que semblava impossible amb aquella primitiva màquina.

Explica el mateix Caminal que “durant la Guerra Civil Espanyola, el 19 de juliol que amb la il·lusió de la primera eina fotogràfica que teníem vàrem retratar l'església  mentre cremava, però el pare, prudent ens velà els negatius per evitar problemes.”,, comportament del tot lògic donat que es vivien temps difícils i tota precaució era poca.

En la Maquinista va participar en un curset de fotografia que va trobar molt interessant per a les seves inquietuds fotogràfiques.

En 1955 en l'escola d'aprenents es va organitzar un concurs de fotografia i malgrat ser la primera vegada que hi participava, va guanyar cinc copes.

Can Mariner abans de la seva restauració (f. Jaume Caminal)

Inauguració del metro a la Plaça EivissA (f. Jaume Caminal)

El mateix any va participar en un concurs que va organitzar l'Ateneu Hortenc, on en Jaume Caminal va obtenir-ne el primer premi

En el decurs de 1961, es va crear la Secció Fotogràfica del Centre Parroquial d'Horta, en el que va exercir de president durant onze anys.

Ha guanyar molts premis fotogràfics però,  del que n'està més orgullós és del premi d'honor guanyar en el concurs statal de fotografia de 1985 “Lliri de San Lluís”.

L'any 1986 va rebre la medalla de la Federació Catalana de Fotografia i en 1996 va ser nomenat Membre d'Honor de la dita Federació.

Des de 1986 forma part del Consell Assessor de l'Arxiu Municipal del Districte.

L'any 1993, encoratjat per Joaquim Magrans,  qui va aportar-ne molt material, i juntament amb Desideri Díez, historiador d'Horta , van publicar la magnífica col·lecció de fotografies HORTA, ALBUM DE FOTOS, formada per sis àlbums amb la intenció que els hortencs poguessin gaudir dels racons de l'antiga Horta, avui desapareguts i que sense la memòria de persones com ell, molts de nosaltres no haguéssim conegut mai.

Una de les seves més grans alegries va ser rebre l'any 2001, el Premi Horta.Guinardó a la Promoció de la Vida Cultural en els camps del Cinema i la recuperació Històrica i Fotogràfica del barri d'Horta.

Si voleu admirar les fotos d'en Jaume Caminal, podeu adquirir els llibres que seguidament relacionarem, en qualsevulla de les llibreries d'Horta,  la majoria d'ells amb  l'estimable col·laboració d'en Desideri Díez.




Exposició que es va organitzar el 2011 en els Lluïsos amb fotografíes de Jaume Caminal

  • Desembre de 1993 , HORTA AHIR I AVUI.
  • Abril de 1994, GENT I TRADICIONS.
  • Desembre de 1994, PASSAT, PRESENT I FUTUR.
  • Desembre de 1997, EL MUNICIPI D'HORTA
  • Setembre de 2004, L'AGREGACIÓ D'HORTA A BARCELONA
  • Abril de 2005, TRANSFORMACIÓ D'HORTA DE POBLE PETIT A BARRI DE BARCELONA.


Finalment i amb molta tristesa, el 22 de juliol de 2014 va traspassar en nostre amic i veí als 90 anys d'edat, els seu record perdurarà per sempre en la nostra memòria.



(1) Els Socis del CENTRE PARROQUIAL, l'EMILI DUCET (A.C.S.) ¡ l'ÀNGEL PÉREZ, proposaren a la persona d'en JOSEP SALÓ (A.C.S.), la formació d'una SECCIÓ per a fomentar la Cultura Fotogràfica en el CENTRE PARROQUIAL, i el 25 de juny de 1961, s'aprovà i es constituí la "SECCIÓ FOTOGRÀFICA DEL CENTRE PARROQUIAL" amb els seus ESTATUTS corresponents.
La SECCIÓ FOTOGRÀFICA, va començar amb 16 SOCIS.
Amb el col·laboració de tots els SOCIS, es compren uns taulers al FOMENT HORTENC, per fer Exposicions de Fotografies.
L'any 1962, s'organitza el PRIMER CONCURS NACIONAL DE FOTOGRAFIA amb el nom de TROFEU "LLIRI DE SANT LLUÍS", i cada any es repeteix amb motiu de la FESTA MAJOR D'HORTA. Durant molts anys, aquest CONCURS va estar adherit al PREMI NEGTOR. (Informació del WEB de la Secció Fotogràfica del Centre Parroquial Els Lluïsos d'Horta).


*Fonts d'informació: Mingo Borràs HISTÒRIES D'HORTA, Desideri Díez QUE ÉS I QUE HA ESTAT HORTA.