diumenge, 26 d’octubre del 2014

HISTÒRIA DE CA N'ANDAL O CA N'EUDALD


Panoràmica del poble d'Horta a principis del segle XX. Autor desconegut


Eudald Barnet i Antones i Narcisa Molins Baliarda, es traslladen de Girona al poble de Sant Joan d'Horta l'any 1854 on compren un terreny al Torrent de la Carabassa on es fan construir una masia que seria coneguda a Horta com a Ca l'Andal.


Foto propietat de la família 

Eudalt Barnet era rajoler i a la fi de treballar en l'ofici va comprar una bòbila, que es coneix a Horta com a Ca l'Elies, situada prop de cementiri d'Horta.

En tant la Narcisa, a la fi d'ajudar en l'economia familiar, feia de bugadera en un gran safareig que encara avui dia es conserva en la masia en perfecte estat de conservació.


Un dels safarejos de la finca
                                                         
Un altre dels safarejos . Foto. C. Martín

La finca també es va utilitzar com bòbila, amb una creixent producció de rajoles que es van utilitzar prioritàriament en la construcció del Parc de la Ciutadella de Barcelona. Com no totes les terres són prou bones per fer rajoles van haver d'utilitzar també les de la mateixa finca on vivien.

L'Eudald i la Narcisa només van tenir un fill, en Josep Barnet i Molins, qui es casà amb Maria Brunat i Oliva filla d'Horta, van tenir cinc fills, quatre noies i un sol noi que va néixer 18 anys desprès de l'última filla, quan ja ningú no l'esperava.

L'Hereu l'Eudald Barnet i Brunat es va casar amb Teresa Viñals i Artagó, avis de l'actual propietària.


L'Eudald era molt espavilat però li agradava massa la gresca i de treballar la terra ni poc ni gens. Anava a la bòbila això si però igual que anava tornava. La Teresa , va morir jove a l'edat de 37 anys, contagiada del tifus degut als molts viatges que feia fins Barcelona, per recollir la roba bruta i tornar-la neta, malaltia que a l'època feia bastants estralls a ciutat.

Va deixar orfes dues nenes ben petites de vuit i dos anys d'edat, l'Eudald es va tornar a casar al poc amb una gitana blanca que va donar molt mala vida a les dues nenes, el fet era de coneixement general a Horta, poble petit on tot es sabia .

En 1927 es casà una de les nenes, Maria Barnet i Viñals i va anar a viure amb el seu marit a una masia del torrent d'en Mariner, no van tenir descendència, va treballar durant molts anys a l'antic Mercat de la Plaça Eivissa de Carnissera i desprès al del carrer Tajo inaugurat en 1951
Per altra banda, l'altra filla la Narcisa Barnet i Viñals es casà amb Joan Rovira Font, forner que tenia el negoci a la Plaça Bacardí. Ells sempre van viure a la masia del carrer Aiguafreda, núm 3, on al cap d'un any va néixer l'actual propietària Maria Barnet i Rovira

Quan va esclatar la Guerra Civil en 1936 Joan Rovira va ser mobilitzat i destinat al front, en acabar la guerra però, va a tornar a casa on l'esperava la dona i la seva filla.

Durant el temps de la guerra l'absència de l'home va marcar la vida de la petita masia de la mateixa manera que la de tota la gent dels país durant tot aquest trist període.

Joan Rovira va morir en 1988 i encara va poder conèixer al seu besnet Rubèn. Tant ell com la seva dona sempre van tenir molta cura de la masia.

Maria Rovira Barnet filla dels anteriors, es casà amb en Francisco Perna Colomes. Es van conèixer a la sala de ball de l'Ateneu on anaven tots els diumenges a ballar, en un poble que pocs motius de distracció hi havia, ella tenia 16 i ell 19, amb el servei militar encara pendent. Van festejar durant molts anys fins que va tornar de la mili.

Finalment es van casar en l'església de Sant Francesc de Pàdua el 28 de maig de 1956.

En Francisco Perna des d'aleshores  té cura de la finca i de tot el que es produeix i sempre resta enfeinat. La Maria i ell es mostren sempre molt orgullosos de la seva terra, que és bona i agraïda, de l'hort cullen fruits i tota mena de verdures.


Hort de ca l'Eudald. Foto C. Martín

L'hort de ca l'Eudald. Foto C. martín




La masia de ca d'Andal o ca l'Eudald,  com resa sota el rellotge de sol de la porta d'entrada de la seva llar, ara té entrada pel carrer Llobregós, carrer que es va obrir sobre el Torrent de Can Carabassa no fa masses anys, aquesta casa i tres o quatre més que la segueixen són un clar exponent de la vida d'Horta fa més de 100 anys.


C. Llobregós. Foto C. Martín

Altes cases masia del c. Llobregós . F. Carme Martín 


Els propietaris de ca l'Andal mantenen un llarg litigi amb l'Ajuntament que pretén expropiar-los a ran de la reordenació del territori, tal com s'explica també en un dels capítols del Bloc:




esperem que les diferències es resolguin finalment en favor de la família tristament afectada i tots puguem gaudir tot contemplant el goig dels seus camps ben treballats i de la bella masia.

Portalada de masia
amb flaire de romaní
imatge de fantasia
nascuda d'un bell camí
braços oberts a la vida,
benvinguts a la masia...
d'en Francisco i la Maria.

Poema de Maria Rovira.




La finca de cal'Eudald en l'actualitat. Fotos Carme Martín 

  • Fonts informatives: Del llibre Gent popular d'Horta d'en Mingo Borràs del que s'han agafat algunes de les fotos en blanc i negre. Fotos en color de collita pròpia en una visita realitzada a la masia on vaig ser rebuda amb molt d'afecte.




4 comentaris:

Anònim ha dit...

Me parece que has señalado mal la casa ya que yo vivo al lado y me las conozco al "dedillo".

https://maps.google.es/maps?q=llobregos&hl=es&ie=UTF8&ll=41.426922,2.160021&spn=0.002482,0.004823&sll=41.39479,2.148768&sspn=0.158908,0.308647&t=h&hnear=Carrer+del+Llobreg%C3%B3s,+08032+Barcelona&z=18&layer=c&cbll=41.426922,2.160021&panoid=IS-0qLGtlDsFtwdY9JL_IQ&cbp=12,303.29,,0,3.8


En el enlace de arriba te indico la casa que has señalado, que queda en la linea de arriba junto con todas las casas de las lavanderas.

La casa de Ca l'Eduald esta més abaix i es pot veure a la foto només la teulada.

Tampoc es pot veure el enllaç al litigi del sr propietari.


Salut!
Gracies per la foto aquesta no la tenía.

carme ha dit...

pot ser si que tens raó però és igual que la de la foto antiga, de tota manera com a indicació d'on està més o menys en la foto ja serveix. Gràcies per la teva col·laboració. Miraré que passa amb l'enllaç.

Alba ha dit...

Impressionant veure aquesta història... I com he parat aquí? Buscant fotografies del meu barri, d'una masia amb el mateix nom (Ca l'Andal) i mateixa etimologia (Eudald). Al barri de Bufalà, a Badalona, molt a prop. La nostra masia és del segle 15 i estem lluitant per rehabilitar-la.

Gràcies per escriure aquesta bonica història i fer-me conèixer aquest indret tan valuós per al vostre barri.

Anònim ha dit...

M' a agradat molt aquesta història,és molt interessant,i mereix la pena lluitar per totes aquestes masies ja que és patrimoni de tota la ciutat,i se las estan carregant, darrera de la especulació, endevan i seguir lluitant!