dilluns, 19 de maig del 2014

PG. DE MARAGALL I PLAÇA MARAGALL, una mica d'Història



El Passeig de Maragall, és un del més llargs de Barcelona, s'ubica  entre els barris d'Horta, Santa Eulàlia de Vilapicina, Els Indians, Camp de l'Arpa i Guinardó. Té aproximadament 3 kilòmetres de longitud. 



Longitud del Pg. Maragall

Li van posar el nom en honor de Joan Maragall, insigne poeta i escriptor - 1860 -1911), que havia mort recentment, segons explica l'escriptor Josep Mª Huertas Claveria (Tots els barris de Barcelona), tot i que sembla que no es va inaugurar oficialment fins a 1915.

Té entrada per C. Fresser i sortida al carrer Tajo a Horta.

Abans de 1900  existia ja el conegut camí antic d'Horta d'origen medieval, que sortia del Portal de l'Àngel i desprès de passar pels límits de Sant Martí i el Clot, anava a parar al que ara és carrer Fresser on confluïa amb l'antic camí de Gràcia a Sant Andreu (Travessera de Gràcia actualment), en un encreuament on es localitzava Can Ferrer, masia on els carreters i viatjants feien descansar els cavalls, el Baró de Maldà en fa esment en el seu dietari.


Más Ferrer dècada dels trenta qua era una escola
Autor desconegut.


Mapa del camí d'Horta en 1700

Desprès seguia al llarg de l'ctual carrer Garrotxa  fins arribar a un altre encreuament de camins important situat entre les terres de la Torre dels Pardals i els de la Torre Llobeta. Aquell punt s'havia convertit en un centre neuràlgic de comunicacions, ja que s'ajuntaven els camins que venien de La Sagrera (Sant Martí de Provençals), Santa Eulàlia (avui avinguda dels Quinze) i Gràcia (avui av. Mare de Déu de Montserrat), Horta i Barcelona.


En aquest punt, el Camí d'Horta, baixava  pel camí de Sant Iscle (avui Av. dels Quinze) fins a la Riera d'Horta i d'allà seguint el traçat de la riera fins a la Plaça Santes Creus.

Quan es va bastir el tramvia elèctric en 1901 van haver de condicionar una part de l'antic camí a Horta i obrir una nova via de 24 metres d'amplada i construir un pont sobre la riera d'Horta, a la fi que el tram arribés fins la plaça del Mercat (avui plaça Eivissa). 

El primer tram d'aquesta via el van batejar com C. Garrotxa, fins que en 1915 tot el passeig va rebre el nom de Passeig de Maragall, popularment però, era conegut com Carretera Nova d'Horta.

El Tramvia també va tenir un lloc d'honor en el canvi de nom d'aquest punt neuràlgic de comunicacions, ja que fins allà el bitllet valia 15 cèntims i molta de la gent d'Horta hi baixava i arribava a Horta a peu, donant lloc a que se l'anomenés Els Quinze i així se li ha quedat.

El tramvia va propiciar que durant quatre anys (1901- 1905), s'ubiqués un dels camps de futbol del Barça situat en els terrenys de la masia de Can Sabadell, prop del carrer Garcilaso (aleshores Estébanez)  Història de Can Sabadell, 3r. Camp del Barça



En la foto Can Sabadell , al fons el Laboratori del Dr. Ferran i el Camp on va jugar el Barça
Fons del Futbol Club Barcelona.


En el C. Estévanez es va bastir en 1903  el Laboratori del Dr. Ferran, (avui dia escola nacional). Història del Laboratori del Dr. Ferran

Entre Fresser i prop de la Plaça Maragall, en principi el tramvia disposava només d'una via com es pot apreciar en la foto de sota, donat que tant el carrer Fresser com el carrer Garrotxa eren massa estrets (hem de recordar que Garrotxa aleshores començava al carrer Fresser) i és aquí on es va construir l'Instituto Ginecós del que en la foto de sota només es veu en part una mica de paret.

L'Institut en qüestió es va construir  en 1923,  concretament on ara està el Cap Maragall, Pg. Maragall cantonada amb C. San Antoni Maria Pare Claret, que va ser inaugurat per Alfons XIII.  Història de l'Institut Ginecós



Institut Ginecós quan es va convertir en Clínica Victòria,
foto autor desconegut

La plaça Maragall es va projectar els anys vint, segons es pot apreciar en fotos de la dècada, però els anys 30 encara tot estava per fer, desprès va venir la guerra i segurament va ser en la dècada dels quaranta quan es va fer la primera urbanització.

Futura Plaça Maragall .Fotos de la dècada dels vint.  foto fons AHDHG

Foto fons AHDHG



Plaça Maragall dècada dels quaranta.  Foto Zerkowitz


Amb el nom de passeig de Maragall és conegut des del 6 de maig de 1915. Amb la dictadura de Primo de Rivera passà a dir-se Passeig del General Martínez Anido, recobrant anys desprès el seu actual nom, fent la prolongació fins al carrer Fulton el 28 de gener de 1959, en desaparèixer el carrer Dolça.


Foto dels Quinze, dècada dels vint. Torre Llobeta a la dreta.,
postal d'època autor desconegut.



Pg. Maragall a l'alçada de la Font d'en Fargues. Fons Cuyàs
Horta arribant al C. Fulton final de trajecte. Fons de AHDHG


1 comentari:

Montse Comerma ha dit...

Hola, m'agrada el teu blog.
Per si vols fer una ullada al meu:
http://rosellesalaciutat.blogspot.com.es/
A reveure!
Montse Comerma