dilluns, 11 de novembre de 2013

L'ESGLÉSIA DEL MENTAL

HISTÒRIA DE L'ESGLÉSIA DEL MENTAL. Visionar el vídeo de sota.

L'església del Mental  l'Any 1970. Autor desconegut

Foto dècada dels 60. Fons Gemma Sagrera . Arxiu Nou Barris

Sóc una persona agnòstica però cada vegada que veig aquest edifici abandonat i tapiat em fa molta pena. Ara que tenim tantes visions diferents del  cristianisme a casa nostra, ja que viuen entre nosaltres moltes persones que han vingut de l'est d'Europa, perquè no se'ls facilita que accedeixin a l'edifici i el converteixin en un temple de culte en comptes que erigeixin esglésies noves de dubtós gust?

En l'actualitat - Foto Montserrat Bueno
Al Camp de l'Arpa n'estan construïnt una en el lloc on hi havia unes de les casetes més antigues del barri, davant del Casal de la Gent Gran de Navas, quina pena, allà l'edifici que estan bastint canta una barbaritat amb l'entorn.

I mentrestant, edificis con l'església del Mental de la Santa Creu, dita de Sant Rafael,  es malmet dia a dia. 

És un edifici de finals del segle XIX d'estil neoclàssic que es va construir juntament amb l'institut mental de la Santa Creu i es va posar en marxa en 1889, podeu accedir-ne a la història del Mental  visionant el fantàstic  vídeo de sota:Durant la Guerra Civil uns milicians  van entrar al Mental buscant uns capellans que s'havien amagat entre els malalts,  per respecte a ells no van entrar en les seves cel·les ni cremar l'edifici però si que van saquejar església i es van endur tot el que de valor contenia.
La Institució estava pensada perquè els malalts fessin vida sense sortir, aleshores l'edifici estava entre mig dels camp i el lloc era solitari.  La  gent rica fins i tot tenien estances privades i criada. Els pobres, com sempre, dormien en grans sales i els malalts es dividien segons el seu l'estat,  els considerats perillosos estaven situats a part.


Els que estaven en millor condicions, treballaven en la granja de la Institució o en les terres del seu voltant.


Foto d'autor desconegut

Els metges eren ajudats per monges que feien la feina d'infermeres, i duien la intendència de l'Institut que era considerar punter en la seva especialitat a tot Europa.

Ideat pel Dr. Pi i Molist, va ser dissenyat per l'arquitecte Josep Oriol i Bernadet en 1859 i les seves obres van ser dirigides pels arquitectes Josep Artigues i Elies Rogent, i acabades en 1889.

El Mental va tancar en 1986 i des de llavors s'ha anat degradant mica a mica-


Menjador del Mental
2 comentaris:

pat ha dit...

Hola Marta. Soy Pat no te aseguro nada, y no te lo quería decir sin tener las fotos en mis manos, pero me van dejar las fotos de una boda en el mental, donde se ve perfectamente la iglesia por dentro ,en cuanto las tenga te las subiré .Besos

carme ha dit...

doncs estaré molt contenta de rebre-les a memoriadelsnostresbarris@gmail.com

Salutacions