divendres, 15 de novembre de 2013

HEM SALVAT TORRE GARCINI


El març passat, un grup de joves ocupes van entrar a  la masia i van penjar dels balcons llençols mitjançant els quals informaven que ocupaven l'espai.

Fotos de Carme Elias

Els veïns van informar a la policia que es va personar i van desallotjar als joves sense cap incidència .

Nuñez i Navarro aleshores  propietària de la finca, va ordenar tapiar portes i finestres a la fi que no tornés a entrar ningú més a la masia.Fotos de Carme Martín

Els veïns preocupats per l'estat de degradació dels jardins i la masia van fer una manifestació reclamant tot aquell espai pel barri, que va ser gravada per BTV:
Aquell va ser, sense cap dubte, el punt d'inflexió que va ocasionar que veïns i entitats prenguessin consciència que sinó actuaven de pressa es perdria un dels pocs vestigis del passat que encara quedaven , doncs si la constructora seguia amb els seus plans, acabaria convertint-se en un bloc d'habitatges més dels molts que ja existeixen, així que es van posar en marxa  a la fi d'aconseguir salvar la masia per usdefruit del Guinardó.

A la fi de salvar la masia i els jardins per usdefruit del barri es va muntar  una Plataforma d'entitas i de veïns del Guinardó a la fi d'unir totes les forces possibles.


ACCIONS QUE S'HAN DUT A TERME:

  1. S'han fet un munt de reunions per determinar quines accions s'havien de dur a terme,  amb la participació de les següents entitats: AAVV Passatge Garcini. AAVV Joan Maragall , El Pou, Coordinadora d’Entitats del Guinardó i de tots el veïns que van voler col.laborar a títol individual.
  2. Es van fer fulls informatius de la situació i es van repartir entre els veïns del voltant.
  3. Es van fer pintades amb el lema SALVEM TORRE GARCINI.
  4. Es va assistir al plenari a la seu del Districte i es va reivindicar la nostra resolució de salvar tant la masia com els jardins pel barri.
  5. Es van fer reunions tant amb la Regidora del Districte com amb partits de l'oposició.
  6. Es va fer una festa reivindicativa al Passatge Garcini i una pintada comunitària en la paret de la torre on quedava plasmat el desig de la majoria de veïns i entitats del barri.
Video de Leopold Magriñà
  • S'han demanat signatures als veïns tant personalment com per internet mitjançant el programa Change, tal com ho podeu apreciar si cliqueu sobre el link de sota.


  • Es van lliurar aquestes signatures a la Regidora del Districte, en un altre plenari del Districte.

Finalment hem estat informats que l'Ajuntament de Barcelona està negociant amb Núñez i Navarro, adquirir la finca Torre Garcini i una altra del barri de Sarrià, a canvi de poder construir en una determinada part de Barcelona prop del Parc de la Oreneta, tal com informa el diari LA VANGUARDIA del propassat 5 de novembre:

Barcelona. (Redacción).- El Ayuntamiento de Barcelona trabaja en un convenio urbanístico con la promotora Núñez y Navarro para adquirir dos fincas actualmente de titularidad privada y destinarlas a equipamientos públicos municipales, según ha anunciado el consistorio este martes en un comunicado. Se trata de la masia señorial de Torre Garcini y el jardín que la rodea -en la calle Xiprer 40-46, en Horta-Guinardó- y de la antigua clínica Can Ripoll -en los números 49-51 de la calle Alfons XII, en Sarrià-Sant Gervasi-.

El convenio prevé transferir la edificabilidad prevista en la masía, de 24 viviendas, a otra finca situada en la calle Montevideo 33-55, en Sarrià-Sant Gervasi, en la que el planeamiento vigente ya prevé la construcción de seis viviendas. El pacto permitiría, pues, que en ella puedan construirse hasta 5.505 m² de techo y 30 viviendas. Este tipo de canjes son un recurso habitual en el Ayuntamiento de Barcelona, también en los anteriores mandatos con alcaldía socialista, puesto que permiten hacerse con los inmuebles sin realizar ningún desembolso económico.

El convenio, que aún no ha sido firmado, debe ser sometido a una larga tramitación administrativa por parte del Ayuntamiento y requiere también una modificación puntual del Plan general metropolitano de ámbito discontinuo para promover estos cambios. Dada la complejidad administrativa, el gobierno municipal -en minoría- necesitará el apoyo de los grupos de la oposición para aprobar los trámites necesarios.


Si voleu llegir el contingut de tot l'article cliqueu sobre el link.


Aquest procés serà llarg però, aquesta resolució permet als veïns obrir una nova etapa d'estudi sobre els possibles usos que es poden donar tant a la masia com i als jardins, d'acord amb les necessitats principals del barri.

Volem organitzar una jornada de portes obertes perquè els veïns simbòlicament prenguin possessió de l'espai, ja en sereu degudament informats de quan es podrà fer.

ESTAT DELS JARDINS ARA MATEIX:


Fotos Carme Elias


4 comentaris:

Juan Antonio Domingo ha dit...

Bona feina Carme! La jornada de portes obertes seria una bona manera perquè molts veïns prenguin consciència del que pot significar aquest lloc per al barri i de la força que es pot arribar a tenir com a col.lectiu.

carme ha dit...

esperem que aquest sigui un principi i que es pugui reivindicar un munt de coses que necessitael barri. Gràcies a tu per la teva col.laboració.

Anònim ha dit...

Hola!
Sóc l'Ari, una estudiant d'arquitectura de la ETSAB, aquí a Barcelona.
Escric perquè aquest és el meu últim any de carrera i el lloc i el programa del projecte que he de fer és lliure.
Estic molt interessada en la conservació d'edificis ja existents i buscant, he trobat la torre Garcini.
He estat llegint i mirant els videos que he trobat i m'ha semblat un tema molt interessant, m'agradaria que el meu projecte consistis en la rehabilitació de la masia i el seu jardí.
Tot el que he trobat fins ara, però, és de l'any 2013. M'agradaria saber com està la situació actualment, si el tema de conservar la masia i dotar-la d'un ús públic pel barri tira cap endevant.
Moltes gracies per avançat,
Ari

carme ha dit...

posa't en contacte amb mi escrivint al correu que acompanya al bloc i indica el teu correu i telèfon que en parlarem. Gràcies.