dimarts, 16 de juliol del 2013

RAMBLA CORTADA / CARRER DE CAMPOAMOR




Primer va ser la Masia de Can Cortada, propietat dels Srs. d'Orta de qui el poble en rep el nom. La Rambla Cortada era la via que anava des del carrer de la Combinació,  ara Carrer Chapí, fins a la masia de Can Cortada, molt important en l'època.

Can Cortada 1913. Foto del CEC Estudi de la masia catalana

Accediu des d'aquí a l'història de Can Cortada



 A les seves vores cap 1861 s'hi va anar establint el nucli residencial de Les Estires i el carrer ja es coneixia amb aquest nom en 1870. La primera església de Sant Joan d'Horta estava en terrenys de Can Cortada i molt a prop de la masia, fins que en 1909 va ser cremada durant la Setmana Tràgica. Com ja s'havia quedat petita en van construir una de nova al principi de la aleshores Rambla Cortada, també en terrenys cedits pels propietaris de Can Cortada i sufragada pels seus feligresos.

L'església antiga abans no fos cremada

L'esglèsia un cop cremada amb el sostre enfonsat i part de la torre desapareguda

Accediu des d'aquí a la història de l'església vella




En terrenys de l'antiga església es va bastir el club de Tennis d'Horta, reutilitzant-ne l'antiga rectoria com seu social.

Ball al Club de Tennis Horta 1910 . Foto F. Ballell

Accediu a la història del Club de Tennis Horta




També es troba en la Rambla Cortada  (Campoamor) el convent de les Dominiques, així mateix cremat durant la setmana tràgica.


Convent de les Dominiques cremat en 1909

 La Rambla Cortada passà a dir-se en 1907 carrer de Campoamor,  un dels més importants i bonics del barri d'Horta.

Foto de la font de 1930. Aportació d'Antonio Sala


En el carrer Campoamor (Rambla Cortada), cantonada  amb Sant Gaudenci (abans: Camí de l'església, Passatge de la font, o carrer de l'Asil  des de 1904, l'actual nom l'ostenta des de 1959), hi havia en 1930 una font de les típiques que omplen els carrers de Barcelona, en la que els veïns que no disposaven d'aigua corrent  la hi anaven a recollir  a la fi de poder satisfer les seves necessitats del líquid element.

També cal  fer una especial menció de la font del carrer Campoamor, engalanada amb la dignitat que es mereixia el carrer per ser el més ample i elegant de l'època. La seva aigua provenia de la mina de Can Cortada, ara ja ni raja, és una font seca amb tota la tristor que aquest fet provoca al vianant que la contempla.  La torre d'aigua situada  al seu darrera és propietat de les Monges Dominiques.

A l'esquerra per sobre de les cases es pot albirar el final de la torre. Detall d'una foto de 1945

Foto actual de la torre d'aigua de les Dominiques

En 1908 es van plantar els arbres plataners  que llueixen  al llarg del carrer i que li donen aquest aire de passeig perdut en el temps, molts dels quals són encara de l'època.



Foto de la Rambla Cortada de 1945





Des d'aquí volem reivindicar que es retorni al carrer el seu nom primigeni, el de  Rambla Cortada que té un significat arrelat amb la història de la contrada  i no pas el de Campoamor,  que no està clar si es refereix al nom que prové del poeta realista asturià Ramon de Campoamor, sense cap relació amb la contrada ni amb el barri en si prové com testimoni de la Vil.la Romana de "Campo Amaro", situada en el terme d'Horta, ja documentada en el 997 "venda d'una caniga situada en el territori de la ciutat de Barcelona, terme d'Orta hont diuen sola lo Campo Amaro".



4 comentaris:

Anònim ha dit...

Com sempre bon article !
Felicitats avui és el teu sant.
Mercè

carme ha dit...

gràcies Mercè.

Unknown ha dit...

Vaig descobrir que les poques restes de l'antiga església d'Horta ara fan de paret del frontó del club de tenis i em sap molt greu.

Carme ha dit...

el que van fer amb l'antiga església és una veritable desgräcia, en el moment actual segurament s'hagués restaurat.