divendres, 1 de febrer del 2013

GEM - CENTRE EXCURSIONISTA MONTSERRAT

Entre els anys 40 i 60 les principals entitats que s'ocupaven de l'oci del barri del Guinardó depenien de la parròquia, entre d'altres:

  • Gem - Grup Excursionista Montserrat


  • Pem - Penya Esportiva Montserrat

  •  Esbart de la parròquia..
Esbart de la Parròquia ballant a la terrassa del Mas Guinardó
  • Grup de teatre



En una altra entrada d'aquest bloc, ja es va parlar del Pem - Penya Esportiva Montserrat on el nens i joves de la barriada es dedicaven al noble esport de basket, per utilitzar terminologia de l'època. (si voleu tenir més informació al respecte, cliqueu sobre el link de sota)



 Avui parlarem d'un altre grup aquest destinat a muntar i dirigir sortides i excursions del jovent masculí, el Gem  - Grup Excursionista Montserrat, que es constituí l'any 1942 i que va iniciar les seves activitats amb una sortida al Montseny, concretament al Turó de l'Home. 

 El grup era dirigir pel seu fundador el sr. Isidre Pla i qui feia les tasques administratives era el secretari sr. Josep Fiblà.

En el grup en principi només s'admetien nois però, finalment el grup es va anar ampliant i   el  1951 es van admetre les primeres noies i es començar a organitzar sortides mixtes o també hi podia anar gent gran, caminadors, etc.

En 1946 es va crear la cançó del Gem,  amb lletra de Mossèn Francesc Sardà i  música de la cançó provençal "Magali",  que sempre més es cantà com a Himne. Al mateix temps es creà un banderí amb l'escut del grup que va dur a les excursions un abanderat.

Himne del Gem

L'any 1955 es van celebrar, amb motiu de les 100 excursions, una sortida familiar, el dia 23 d'octubre a Sant Esteve de Talamanca, que va aplegar molta gent.

Sortida familiar de 1955



El G.E.M., com a grup es va extingir entre els anys 1961-1962, aproximadament.


Emili Caballé, respecte a la seva experiència en el grup explica "Nosaltres com joves d'aquella època, li hem d'agrair el haver-nos ensenyat a estimar la muntanya, a descobrir la bellesa d'una posta de sol, disfrutar del bosc sense malmetre'l i trobar a Déu en la natura. Cantant cançons de la terra, vàrem aprendre a estimar la música, a disfrutar cantant tots junts durant els llargs viatges en tren, tornant d'alguna excursió, i tant bé ho arribàvem a fer, que moltes vegades fòrem aplaudits i en viatges llargs instats a cantar-ne més".En el Gem vàrem trobar uns valors i un estil de vida, que difícilment hauríem trobat fora d'ell.




  • Fonts informatives : Records d' Emili Caballé. Fotos família Escardívol.


2 comentaris:

Anònim ha dit...


Molt maco.

Els capellans d'ara els haurien de reflexionar, totes aquestes activitats es feien a la Parròquia
que mirin quanta gent tenen ara,
en contes de unir treuen i escapen a la gent.Quina pena!!!

Assumpcio

carme ha dit...

tens raó Sun, però els capellan d'aquesta parròquia actualment només es pocupen de les quatre beates que els fan el gara.gara i de fer misa diumenge.