dijous, 25 d’octubre del 2012

ATENEU D'HORTA

Edifici de l'Ateneu anys 70
Dora Serra en el seu llibre Vall d'Horta, inclou un apartat on parla de totes les entitats del barri, entre les que destacarem l'Ateneu d'Horta. L'Ateneu Hortenc té seu al C. Pere Pau, 8-10.

L'ateneu d'Horta va ser fundat per un grup de veïns que el trobaven al cafè de Can Balada en 1863 i és l'entitat més antiga de Barcelona amb activitats continuades. La inscripció en el govern civil no es fa fins 1868, essent la primera entitat d'aquest tipus que s'hi inscriu

El primer local social va estar ubicat en una planta baixa de la plaça Major (Santes Creus). El primer president fou el senyor Manel Bartomeu i Rovira que va fer un reglament o estatuts que van ser aprovats pels socis en 1873 i signats oficialment en 1877, el primer nom que va rebre l'entitat va ser Círculo Hortense.




Primer edifici de l'Ateneu
L'edifici en l'actualidad (C. T





















Estatut de l'Ateneu
Un dels articles dels estatuts diu "Es crea aquest circul per fomentar l'ensenyament, proporcionar jocs d'esbarjo i facilitar al socis els mitjans per instruir-se en lectura, escriptura, gramàtica, matemàtiques, funcions teatrals, cants, etc". Cal recordar que en l'època era molt poca la gent que sabia llegir i escriure i existia una necessitat real d'ajudar al veïnat treballador a assolir aquests coneixements bàsics.

1921. Canvia de nom per passar a dir-se  "Ateneu obrer hortense"  per a entrar a ser-ne soci s'havien de tenir 15 anys i ésser obrer, és a dir viure d'un salari.

1924. Es trasllada al carrer Major (C. Horta), el local es queda petit molt aviat i compren el local del carrer Pere Pau.

1925 i 1926 . Compren el local de la Fraternitat Republicana, al carrer Pere Pau, centre republicà Lerrouxista.

1926. Es traslladen a la part de dalt del cinema Unió. L'Ateneu recollirà el món dels treballadors del poble d'Horta i allà es faran les seves festes populars, envelat, ball, etc.


Edifici del Cine Unión

1935, L'edifi del C. Pere Pau es reforma en 1935 i s'hi traslladen.

1939 .  L'entitat passa per un moment molt delicat, la guerra civil feia poc que s'havia acabat i es va trobar un bandera republicana en el local, amb tot amb els que això representava pel bàndol nacional, restà clausurat durant 3 anys. Desprès de la Guera civil hagué de canviar l'adjectiu "obrer" per "cultural",  i l'entitat es va convertir en  Ateneo Cultural Hortense".

1942. S'anomena una nova junta que deixa constància de la seva "adhessión al Movimiento Nacional" i torna a canviar el nom pel de Ateneo Cultural Hortense, actualment el seu nom és "Ateneu Hortenc".

1997. L'Ajuntament de Barcelona li concedeix la medalla d'or de la Ciutat de Barcelona.

2002 . La Generalitat de Catalunya el 18 de desembre d'aquest any li atorga la Creu de Sant Jordi.

2011 . Horta-Guinardó estrena la nova paret mitgera de l'Ateneu Hortenc. La mitgera de l'Ateneu incorpora l'acrònim d'aquesta institució cultural amb lletres i relleus. 






 L'Ateneu ha estar sempre molt vinculat amb la vida cultural del barri.  En la dècada dels 50 els balls de l'envelat i de maig florit eren tot un aconteixement social en l'època. 







 S'organitzen tota mena d'activitats lúdiques com,  campionats d'escacs, gimnàstica,  i balls de saló. grup de , gimnàstica i balls de saló entre d'altres.


Testimoniatges:

Pepita Ventura "L'Ateneu i el Foment feien l'envelat a la riera. Però quan van treure les barraques (del mercat) de la plaça Eivissa i abans de fer els jardinets, l'Ateneu hi va fer l'envelat".

Isabel Arañó "La festa d'Horta s'acostumava a fer a la riera, avui carrer Tajo, on es feien els envelats, cap a la banda d'on hi ha el mercat. El ball de Maig era una festa en la que les noies es vestien de llarg i els nois havien d'anar vestits de societat. S'adornava la sala amb flors i dues noies més destacades, amb el seu vestit llarg i uns cistellets, on diuen flors blanques, les anaven donant als nois  a mesura que anaven entrant. Es feia a L'Ateneu i també al Foment i a la Cooperativa". "HISTÒRIES D'HORTA Mingo Borràs".




L'ATENEU EN L'ACTUALITAT

Reproducció de l'article publicat al Bloc EL PARCIAL D'HORTA de 23.4.2010, link El parcial


L’Ateneu Hortenc -fundat el 1865- no passa pel seu millor moment. No és un problema puntual, sinó més aviat estructural i no afecta només al d’Horta, sinó a tots els ateneus. Així ho afirma almenys la Junta de Govern (a la foto). Tot i això, a jutjar per la gentada que s’hi aplega al bar del local i el consegüent xivarri, ningú no afirmaria amb contundència que la situació de l’Ateneu “no és gaire clara” –tal com informa el president, Enric Ferrer-. Però les xifres parlen. Fa uns 20 anys, el centre cultural comptava amb 700 o 800 associats, a hores d’ara amb uns 250.

La davallada de socis té una explicació senzilla, segons la Junta de Govern: “Els ateneus tenien vida quan era semipoble, la gent no tenia res”. “Ara el jovent se’n va a esquiar”, assevera el president (a la foto, al centre de la fila de sota). “Els ateneus eren una prolongació de les cases; després de les festes de les cases es venia aquí”, rebla.


Ferrer ho té clar. Segons afirma, la solució passa per atreure jovent. La majoria de socis són grans. Hi ha canalla (fills o néts), però no és la tònica habitual, tot i que just ara ha entrat una colla jove de teatre d’entre 25 i 30 persones. Per pal•liar l’absència de joves, “ensenyem escacs, hem fet propaganda per les escoles i ve canalla”, explica un dels vocals de la Junta, Joan Mercader, i hi afegeix que pel mateix motiu van posar “un billar” i “es fan els Pastorets”.

Els demano si han pensat a introduir ordinadors i internet a l’Ateneu. Ferrer respon que no s’ho han plantejat perquè ja hi ha d’altres indrets amb ordinadors, com la biblioteca Can Mariner, i perquè “no hi ha diners”. L’Ateneu es finança amb les quotes dels socis (40 euros l’any) i amb subvencions públiques. La Junta denuncia les retallades de les subvencions (l’últim cop del 50% per part de la Generalitat, concreten). “La de l’any passat encara no l’hem cobrada”, es queixa el president [vaig parlar amb ells a principis de mes].

¿Què es pot fer a l’Ateneu? Hi ha sessions d’escacs, balls, sevillanes, gimnàstica, conferències, festes (cagar el tió, carnestoltes, revetlles de Sant Joan, Cap d’Any...) i es programen excursions. El bar és el local on fer-la petar, jugar la partida de dòmino o mirar revistes. Al cap i a la fi, és un bar com d’altres però amb la singularitat de ser o voler ser “una prolongació de les cases”.

Un cop d’ull a les instal•lacions

En el vídeo de més a baix es pot fer una ullada a les instal•lacions de l’Ateneu. “Un edifici catalogat”, apunta Ferrer, “que no el poden tirar al terra”. Tot i que és una construcció antiga, compleix –assegura el vicepresident, Ferran Isern (a la foto, a l’esquerra de la fila de sota)- la normativa en seguretat: “Tenim sortida d’emergència, instal•lació elèctrica nova...” A la planta de dalt de l’edifici hi ha una sala espaiosa i moderna que s’usa per fer la gimnàstica i ballar.

“L’Ateneu Hortenc és l’entitat més antiga de Barcelona”, s’afirma en un full informatiu del centre cultural. Té la medalla d’Honor de Barcelona i la Creu de Sant Jordi. A punt de fer els 150 anys d’història, l’Ateneu es troba en situació incerta. Després de parlar amb la Junta per fer aquesta peça, el president va decidir estudiar la viabilitat d’endinsar-se en el món de les noves tecnologies com a forma d’atreure més joves. Seguirem des d’El Parcial l’evolució d’aquesta possibilitat.









  • Fonts informatives: Recull d'un HISTÒRIES D'HORTA Mingo Borras, EL QUE ÉS I HA ESTAT HORTA Desideri Díez, VALL D'HORTA Dora serra. El Parcial

6 comentaris:

last Breath ha dit...

¿EL CASINET DONDE HABIA BAILE LOS LOS DOMINGOS POR LA TARDE ...CON UNOS PALCOS CON LAS MAMAS DE LAS NIÑAS Y LLENOS DE ABRIGOS EN INVIERNO ES ESTE MISMO LUGAR ....? RECUERDOS DE LOS AÑOS 1957 DE UN INDIANO.....Y SUS AMIGOS

last Breath ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Bon dia,

Moltes felicitats pel teu blog, molt interessant, espero que hi hagi sort en les recerques que hi feu. Ha sortit un nou llibre sobre la història de l'Ateneu Hortenc. Què us en sembla? hi ha algunes novetats i correcció de dades històriques. Així podries ampliar la interessant nota informativa del teu blog.

carme ha dit...

s'haurà de llegir el llibre gràcies. On es pot trobar?.

Anònim ha dit...

Bon dia,

Tinc entès que ja l'han fet arribar a Can Mariner (no sé si l'han entrat en catàleg) però, suposo que a l'Ateneu el tindràn o, en alguna de les llibreries del barri.

carme ha dit...

gràcies, el buscaré.