dilluns, 13 d’agost del 2012

CAN CORTADA - Història de la masia

Can Cortada és un antic castell del segle XI, es troba en l'Avinguda Estatut a Horta i forma part del Patrimoni Històric - Artistic de la ciutat Comtal.



Can Cortada finals segle XIX - Foto de l'estudi sobre la Masia del CEC

Can Cortada finals segle XIX - Foto de l'estudi sobre la Masia del CEC

L'interior d'aquesta masia alberga una antiga torre de defensa ( podria ser germana de la existent al Laberint i que algú ha datat sobre el segle XII), amb més de mil anys d'antiguitat, en prevenció contra possibles atacs feudals. Fou construïda sobre una vil·la romana del segle I, de la que es trobaren restes durant la remodelació urbanística de l'avinguda de l'Estatut en el 1987.

Per més informació sobre sobre les restes romanes clicar en link de sota:




En el vídeo del final de l'entrada, enregistrat en un acte de les penyes blaugrana,  es parla de la torre de defensa i la història de l'edifici


Façana de la masia de Can Cortada en 1910

La primera funció defensiva de la masia fortificada donà pas a la de residencial en el segle XVII en el que s'intensifica la producció agrícola. Durant aquests anys patí l'assalt i destrucció parcial de bandolers.
Els horts de Can Cortada en 1959


Tal com s'ha apuntat més amunt, a finals del segle XVII la torre fortificada es transforma en masia i el 1711 es comprada per Joan Baptista Cortada, austriacista procedent del Berguedà, que li dona el nom actual i que tenia el patronat de l'església de Sant Joan d'Horta.



Detall de la Torre de defensa en l'interior de la masia

Durant el segle XIX es produïren reformes fins assolir la forma que coneixem ara, se'n pot deduir doncs, que la casa era a l'Edat Mitjana un casal fortificat, que es transformà en casa senyorial entre els segles XV i XVI.
En els seus terrenys s'ubicava l'antiga església parroquial de Sant Joan d'Horta, que fou incendiada durant la Setmana Tràgica. No es va reconstruir ja que la parròquia fou traslladada al final de la rambla Cortada, actual carrer de Campoamor.

Per saber-ne més clicar sobre el link de sota:





L'església de Sant Joan d'Horta a finals del segle XIX abans de ser cremada



Interior de l'església desprès de ser cremada en 1909

Can Cortada conserva ara mateix l'aspecte de castell, amb arcs de pedra i els seus salons i gran finestrals gòtics i  de diferents èpoques, en la seva façana. Les parets estan aixecades en “pous spicatum”, un tipus de construcció utilitzada en l'antiga Roma i en l'Edat Mitjana , també era molt utilitzada en la construcció de cases rurals en els segles XVII i XVIII. Consisteix en la col·locació de totxos i pedres tallades, col·locats en forma d'espina de peix.


Detall de la finestra foto finals del XIX
 Foto Dolcet del Cec

Detall de la finestra i porta principal  foto finals del XIX
 Foto Dolcet del Cec

Les golfes són espaioses i altes i sota el que ara és la porta principal, hi ha dues naus cobertes amb volta de canó construïda amb maons a plec de llibres. Cal destacar-ne dos finestrals amb espitlleres obrades també de maons, que proporcionaven una migrada ventilació a les naus esmentades i que van ser utilitzades en el seu moment per a la defensa de la torre, donat que des d'allà es llençaven fletxes per a defensar-se dels atacs.


Foto de les bodegues de Can Cortada

Detall d'una de les espitlleres de Can Cortada


Existeixen també en les seus soterranis cinc túnels per a facilitar-ne la fugida des de interior  si es donava el cas, un dels quals es suposa que arribava fins a la plaça d'Eivissa, d'uns 2 o tres kilòmetres de longitud que disposa de petits espais més amples per poder descansar durant la fugida. (visionar el vídeo de més amunt).



Entrada a un dels túnels d'evacuació de la masia


Un dels túnels de Can Cortada, posat al descobert en les prospeccions arqueològiques de l'any 2007




En la planta baixa de Can Cortada es troba la cuina i tot rodejant l'antiga torre de defensa, la tina i la bodega amb sostres fent arcades de maons, bigues de fusta i parets i murs de pedra.

Per aquesta finca han passat personatges com els infants Alfons i Blanca, també l'infanta Isabel; artistes com  Santiago Rusiñol, Josep Pinós, Joan i Josep Llimona.

La masia va ser restaurada en 1994 i es va convertir en un restaurant i cal afegir que amb molt més respecte per l'original que no pas el que ha utilitzat l'Administraiño en la "restauració" de Can Mariner la qual ha despullat totalment per dins, deixant l'antiga casa assentada sobre quatre parets original i poc més.


 
Can Cortada en l'actualitat





  • Fonts d'informació: EL QUE ÉS I HA ESTAT HORTA i LES MASIES D'HORTA de Desideri Díez.

12 comentaris:

last Breath ha dit...

GRAÇIES ....UN INDIA....

carme ha dit...

gràcies per ser u. fidel llegidor del bloc

carme ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
APU Barcelona ha dit...

Hola Carme.
Can Cortada me queda muy cerca. Me ha encantado ver las fotos. Y felicitaciones por la aportación de la foto de la iglesia, había visto algunas pero, esta es la primera vez que la veo. Un abrazo

Anònim ha dit...

gracies pel post i el blog, es millor que cualsevol llibre de barcelona, espero que mai es perdi tot aquest treball de recopilació.
Can cortada també em queda a prop i m'ha encantat el post.

carme ha dit...

saber que existeixen persones com tu que haudeixen de la meva tasca m'anima a seguir . GrÀcies

rosa pié ha dit...

Carme cada dia en sorprén més la teva tasca i dedicació per aquet blok,et felicito i com sempre et dono les gràcies per fernos participar d'aquestes interesans histories del nostre barri.

Mª Rosa, una Indiana

rosa pie pont ha dit...


Una vegada més en sorprens amb la teva profesionalitat i dedicació per totes les "histories del nostre barri" Gràcies Carme...seguiré amb molt interés el teu bloc.

Mª Rosa (una Indiana)

carme ha dit...

gràcies a totes tos per les vostres paraules de recolsament.

Marcel Albet Guinart ha dit...

Gràcies a la teva valuosa informació la meva descoberta d'Horta m'inspira a fer uns posts cada cop més llargs

marcelalbet.com

Anònim ha dit...

La fotografia que diu bodegues de Can Cortada, es errònia doncs es una foto que mostra l'interior de la sala anular que envolta la Torre Subirana D'Horta.
Juli Fontoba

carme ha dit...

Gràcies Juli, ho sospitava, ja l'he tret del post. Sakutacions cordials