dilluns, 12 de març de 2012

CANÒDROM MERIDIANA

Era l’últim canòdrom d’Espanya i va tancar les portes el febrer passat. Ara aquest recinte, dedicat a les curses de llebrers durant més de quaranta anys, es recuperarà per a l’ús públic. Després d’arribar a un acord amb l’empresa propietària, l’Ajuntament el convertirà en un conjunt d’equipaments per al barri del Congrés. 

El Canòdrom Meridiana ocupa l’illa rectangular compresa entre els carrers Concepció Arenal, Ignasi de Ros, riera d’Horta i Pardo, molt a prop de l’avinguda Meridiana. És un disseny dels arquitectes Antoni Bonet Castellana i Josep Puig Torné i es va construir l’any 1962. Bonet Castellana és un dels millors exponents del denominat moviment modern i va rebre un premi FAD el 1963.

Aquesta era la notícia que ens oferia el Butlletí del Districte de Sant Andreu de Setembre del 2006, en un artícle firmat per Felícia Esquinas.


Foto del Canòdrom de 1962

Foto de 1963


Foto actual del parc i l'edifici del Canòdrom


La història del Canòdrom explicada pels veïns


                                          Canòdrom / Canòdrom from Pau Faus on Vimeo. El primer projecte del Consistori Barceloní consistia en aprofitar l'edifici per  bastir un centre d'art contemporani. Desprès del canvi polític sofert per la Institució a rel de les últimes elecccions municipals, sembla que el projecte s'ha desestimat i que es convertirà en un centre municipal per a emprenedors  ???,  bé, això sinó es decideix el contrari a última hora, és clar.

Els diners públics es malversen d'una manera escandalosa doncs fins ara en l'antic projecte s'han gastat ja un munt de milions que no han servit absolutament per a res.  Si aquests diners els descomptessin del sou a tots els polítics que jugen tant inconscientment amb els nostres diners, segur que anirien millor les coses.

En fi, continuarà.....


Catalunya Ràdio  06/02/2012
 
"En un comunicat a què ha tingut accés Catalunya Ràdio, el director en funcions del Centre d'Art Contemporani del Canòdrom, Moritz Küng, responsabilitza el conseller de Cultura, Ferran Mascarrell, i el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, de la paralització del projecte.
Küng afirma que són "els representants públics, és a dir, els polítics i els funcionaris", els qui tenen la responsabilitat en aquest tema, i insta els mitjans de comunicació que, si busquen respostes sobre el Canòdrom, preguntin a Mascarell i Ciurana. Küng, que no ha volgut fer declaracions als mitjans, ho ha justificat dient que només defensarà el seu treball i el seu projecte davant del sector al qual es deu, l'Associació d'Artistes Visuals, de qui diu que ha estat el seu únic interlocutor en aquest procés.

El president de l'Associació d'Artistes Visuals, el fotògraf Joan Fontcuberta, en declaracions a Catalunya Ràdio ha defensat la figura del Canòdrom i la independència artística del futur del sector.

Protesta a les portes del Canòdrom

"Una trentena de membres de l'Associació d'Artistes Visuals de Catalunya han protestat aquest dilluns pintant de blanc algunes de les finestres del Canòdrom per reivindicar el projecte de Centre d'Art Contemporani. L'associació ha volgut comparar la situació del Canòdrom, les obres de rehabilitació del qual estan gairebé acabades, a la d'un aparador d'un local que ha quedat en desús, tancat o en venda i lloguer.

Fontcuberta ha llegit un manifest i ha anunciat per als pròxims dies mobilitzacions en suport del projecte del centre d'art i en contra de la "política hegemònica" del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA). Pel president de l'associació, "el sentit d'aquest acte ara és fer una crida a les institucions i persones que conformen la comissió delegada del MACBA a ajornar les decisions previstes i a obrir una nova ronda de contactes".


artistes pintant de blanc els vides del Canòdrom com protesta pel canvi d'ubicació