divendres, 6 de gener de 2012

MASIA DE CA LA PEIRA / CA LAPEIRA


On estava  Ca la PeiraLa Masia que es veu darrera de l'edifici amb els porxos de primer pla és Ca La Peira
La masia en 1927  foto del CEC
foto de 1927 del CEC

Foto de 1927 del CEC

Ca la Peira o Ca Lapeira, havia estat arran del Turó de la Peira, allà o la Riera d'Horta feia corva per seguir l'entorn del Turó.


la masia en una foto de 1957

Tan la masia de La Peira com la de Can Peguera, així com pràcticament totes les terres que voltaven el turó eren propietat del Marquès de Castellbell, i el turó agafà finalment el nom de la masia més coneguda i popular d'aquesta banda del turó, abans però, se'l coneixia amb el nom de  Montarell.

L'antic Montarell orogràficament és una derivació de la Muntanya del Notari, al seu voltant tot eren petites rieres i torrents que baixaven de la muntanya del Collserola, boscos de pins, vinyes i  horta.   De la pedrera d'aquest turó s'havia extret la pedra que va bastir la majoria de cases i masies de la zona entre les que cap comptar la mateixa Masia de La Peira.

La masia era un casalot gran , de bona planta, amb façana molt ampla, tal com es pot comprovar en les fotos de principis del segle vint que incloem, per altra banda, com moltes de les masies de la contrada. Havia sofert diferents transformacions, de les quals la més important va ser a mitjans del segle XVIII que va ser embellida amb esgrafiat a la façana.

Foto de 1900


Fotos de principis del segle XX

interior de Ca la Peira foto de 1890 del CEC

L'establiment d'una masia anava relacionat directament amb l'existència d'aigua abundant, tant la procedent del subsol (els aqüífers) com dels torrents o de la riera, en aquest cas, El torrent d'en Mariner i la Riera d'Horta, que discorrien uns quants metres més avall de Ca Lapeira.

La Riera d'Horta va fer possible l'existència de més de cinquanta masies al llarg del seu recorregut.

La masia estava situada al peu del turó i molt a prop del centre del poble tot pujant per la Rambla d'Horta (avui carrer Horta), en aquell anys una riera al descobert, no es tractava doncs, de cap masia aïllada i els seus habitants eren persones molt conegudes al poble d'Horta..

A ca la Peira neix el fundador del Centre Parroquial d'Horta, conegut com “Els Lluïsos”, Josep Pedrís “En Jepet de ca la Peira”, com era conegut popularment, del que en fou el primerpresident,

Masia com hem dit molt popular entre el veïnat del Turó de la Peira i d'Horta, que encara en serven bona memòria.

La casa va desaparèixer quan es va construir la continuació del Passeig de Fabra i Puig i el metro que arriba fins a la Plaça d'Eivissa cap a la dècada dels 60.(1)

(1) - En abril de 1964 van començar les obres per perllongar la línia 5 del metro pel cantó est tot seguint el carrer Cartellà (abans Riera d'Horta) i el c. Tajo, (que també formava part de la Riera d'Horta), fins arribar a les immediacions de la Plaça d'Eivissa el 5 d'octubre de 1967.


* Fonts informatives : Fotos del Centre Excursionista de Catalunya, del seu estudi sobre la Masia Catalana,  el llibre LES MASIES D'HORTA, de Desideri Díez . 
8 comentaris:

albert ha dit...

estaría be que si el tens possesis sençer el mapa del que has posat un troç, m'agradaría saber com era abans on visc ara.
El mapa em sona pero mai ho havia vist a alta resolució.

Gracies!

carme ha dit...

el mapa de barcelona és tan gran que no hi cabria i per altra part sortirien tan petites les indicacions que no les podries llegir, ho sento. Hi ha l'espai que hi ha

carme ha dit...

En tot cas pots guiar-te perl fet que la plaça del Progrés és l'actual Plaça d'Eivissa i la Riera d'Horta és l'actual c. Tajo.

albert ha dit...

Em referia com un link extra aquí als comentaris per descarregar si el tenies a mà, no adaptat com a part del post que obviament ni cap ni te a veure, pero no passa res.
Gràcies pel blog es una passada.

carme ha dit...

No t'havia entés perdona, aqui tens el link de l'Institut Cartogràfic de Catalunya. allà trobaràs mapes de Barcelona des del segle XIX.

carme ha dit...

http://www.icc.cat/

m'havia deixat el link

albert ha dit...

gràcies Carme!

carme ha dit...

De res