dilluns, 14 de novembre de 2011

LA PLAÇA D'EIVISSA

Plaça  del Progrès encara sense urbanitzar

Tal com molt bé explica en Desideri Díez en el seu llibre sobre la història d'Horta, el nom de Plaça d'Eivissa data del 5 d'octubre de 1907 però, abans la plaça havia rebut altres noms:  Plaça del Progrés i Plaça del Mercat, donat que durant molt temps va ser l'espai on s'ubicava l'antic mercat d'Horta.


A la Plaça del Mercat tocant a Sometent*
*(El Sometent, que prové de les paraules “som atents”, al so de les campanes que convocaven a les milícies locals catalanes que funcionaven des de l'Edat Mitja amb finalitat d'ordre públic i de defensa de la terra. Durant la Guerra de la Independència contra els francesos van tornar a renéixer en terres catalanes.

En 1905 el Sometent es va convertir en una policia auxiliar destinada a la repressió del moviments de vaga.

En 1923, durant la Dictadura de Primo de Rivera es va estendre per tota la Península com una organització complementària i subordinada a l'Exèrcit en el manteniment de l'ordre.

Durant la Segona República van tornar a aparèixer i a desaparèixer.

Fou instaurat de nou durant el franquisme en 1945, però va anar perden poc poc entitat fins que va ser abolit en 1978)


Entre 1888-89, es va bastir la plaça davant de l'edifici més antic de l'indret que data de 1777 i és el que es pot apreciar en la foto de sota i que sortosament encara perviu, en terres de Pere Pau. En principi se li van donar el nom de Plaça del Progrés, nom que també rebia el primitiu C. Fulton i té una extensión de 924 m2


Edifici davant el qual es va bastir la plaça. Foto 1900
El dia de Corpus de 1889, s'instal·la l'enllumenat de gas públic.

En 1895 es va decidir que en la plaça s'ubicaria el mercat i en 1896 s'hi es van construir les 28 barraques del mercat d'abastos i el nom de la plaça canvia pel de plaça del Mercat La plaça quan feia de mercat d'abastosEn 1907, poc desprès que la vila fos agregada a Barcelona,  li van canviar el nom i la van batejar com la plaça d'Eivissa que és per el que se la coneix fins ara. Aleshores prengué el protagonisme que fins el moment tenia la Plaça de la Vila o de la Constitució, avui anomenada Santes Creus.

La seva història anterior però, ve marcada pel fet de contenir el mercat municipal fins que en 1951, es va traslladar a la Riera d'Horta (C. Tajo), en terres de Can Bransii i  van desaparèixer les barraques de l'antic mercat. Malgrat que el primer tramvia a vapor a Horta (1883) parava davant del pont de la Riera ( el carrer Fulton i la plaça no existien com a tals), el tramvia elèctric prengué la plaça del Mercat com a final de recorregut (1901).
Pont sobre la riera d'Horta,perquè el tramvia pogués arribar fins a la Plaça

L'arribada del tramvia elèctric el 20 de juny de 1901, va significar un gran esdeveniment pel veïnat. Assistiren a l'acte un centener de convidats els quals varen recórrer la línia en quatre cotxets adornats amb banderes espanyoles i belgues (la companyia explotadora era d'aquesta nacionalitat), com donen fe nombroses fotografies de l'época.

VÍDEO DE FOTOS DE LA PLAÇA AMB MÚSICA

La línia fou projectada per Alexandre de Barcardí, Josep Comas d'Argemir, (mestre d'obres) i Francesc Mascaró i Gausan i Pere Fargas i Sagristà, tres d'ells amb grans  interessos econòmics relacionats amb el fet que el projecte arribés a bon terme.

Alexandre Bacardí: havia urbanitzat i construït gran part del Carmel, Josep Comas d'Argemir, promotor de l'urbanització de les terres de Torre Llobeta, Francesc Mascaró que havia iniciat la urbanització d'un ampli sector del Guinardó i Pere Fargas, tres quarts del mateix amb els terrenys de la Font d'en Fargas, entre el Guinardó i Horta, urbanitzades al voltant de 1905.

Tornant a la plaça, hem de dir que sempre ha representat el paper de una modesta àgora del barri i  ha estat centre de les activitats polítiques de cada moment, donat que en 1895 acollia ja el Centre Federal.

Durant la guerra hi havia a l'entorn del cinema Unión  el Centre Socialista", la Fraternitat Republicana (lerrouxista) i l'Esquerra Republicana de Catalunya. El local desprès de la guerra fou embargat i ocupat per la Falange. 


Foto de l'antic cine Unióm i del edificis que l'envoltaven (foto 1900)L'ultim edifici del cinema Unión , poc després de tancar cap els 70-80

La plaça antiga no tenia comunicació directa amb el carrer Major ( actual Horta)  i era necessari passar pel carreró del Sol  (antic Castelló de la Plana).

Carrero del Sol
La Plaça  té d'enllumenat públic des de 1889,  tot i que en aquella època només s'encenia en dies de poca llum.

Conserva en la seva majoria una estructura popular, amb cases baixes, havent desaparegut la masia de la cantonada , on ara hi ha un gran bloc de pisos que acull una entitat d'estalvis.

la masia que es veu al fons és la que es va enderrocar per bastir l'entitat d'estalvi

Edifici de pisos que va substituir la masia. Autobús de l'empresa Casas a la parada


Ha desaparegut ja del paisatge de la plaça la companyia d'autobusos Casas que pujava als veïns pel carrer Horta i Campoamor per dur-los fins a la Residència de la Vall d'Hebron que en aquell temps rebia el nom del Generalísimo Franco.

El "Metro", arribat l'octubre de 1967 i fins el 2010 conserva la característica de final de línia. 

La plaça Eivissa ha canviat nombroses vegades de fesomia, però sempre ha estat el lloc de trobada habitual entre els veïns del barri essent els seus bars els més freqüentats pels veïns de la zona. 


diverses cares d'una mateixa plaça


A la plaça hi ha l'escultura "La Dama d'Eivissa", de l'escultor Joan Centelles inaugurada per l'alcalde de Barcelona Porcioles el 19 de març de 1965. No recordem exactament quan però, cap els 80  va patir  l'atac d'uns brètols que la van malmetre i la van haver de restaurar. 
Últimament la plaça Eivissa apareix una mica descuidada, a l'edifici que hi ha fent cantonada amb el carrer Fulton, una de les cases més antigues de la Plaça, l'han ocupat joves que, al nostre entendre, han contribuït amb la seva manera de fer a desmillorar-ne molt el seu aspecte. Segurament deuen haver problemes testamentaris i mentre això duri, resulta l'edifici es malmet de mica en mica, per manca de manteniment i si això succeeix, es perdrà una part molt important de l'entorn de la plaça, clar que resulta possible que sigui precisament això el que volen els seus propietaris ja que si es declara en ruïna podran construir i es revaloritzarà el terreny.

Al barri d'Horta, s'ha realitzat recentment un referèndum a la fi de requerir el parer dels veïnat sobre la futura reestructuració de la plaça. Les seves respostes són clares, la volen millorar però el que no desitgen pas és que caviï el seu aspecte de plaça de poble.  

Finalment, de 30 projectes que s'han presentat, recollint els desitjos dels veïns.  Ha resultat guanyador el de  l'arquitecta Anna Planas, que s'anomena Tetris Verd, que proposa conservar els arbres,  substituint aquells que produeixen al·legies, s'anul·lar el transit rodat pel voltant de la plaça, amb el que es guanyarà  un espai en més de 600 m2, es crearan àrees de joc pels infants i més espai per seure sota l'arbrat i  passejar.


Projecte de la futura plaça d'Eivissa.


La plaça tal com ha quedat desprès de la remodelació:


Fotos: Lourdes Moldon, José martín i Andreu Luna, del grup de Facebook Horta - Memòria del Barri


8 comentaris:

Montserrat Bueno i Boada ha dit...

Que interessant i que maco el Carreró del SOL......

carme ha dit...

era un poble Montserrat i quest tipus de carrers sempre han sovintejat en els pobles.

Anònim ha dit...

TENS RAO,ELS "OKUPAS"ESTAN DESTRUIN LA PLÇA,FINS I TOT ELS DIES DE CALOR,TOTS RESPIREM "MARIA"...CAL FOTRALS FORA JA¡,CAL SALVAR EL NOSTRE PATRIMONI COM SIGA.
NO POT L'AJUNTAMENT ACTUA SENSA CONTAR AMB ELS BARRUTS DELS PROPIETARIS? NO POT L'AJUNTAMENT DECLARAR AQUEST EDIFICIS DE PROTECCIO PREFERENT?...POTSER AIXI ES PRECIPITARIA LA SOLUCIO.
JUGANT AMB BARCELONA

carme ha dit...

Doncs jo no ho sé però hauria de ser possible fer-ho, s'hauria de parlar amb el regidor del districte i fer manifestacions i el que sigui.

Mercè Font ha dit...

Hola Carme! Avui he descobert el teu blog.
És molt, però molt interessant.
Felicitats per la teva tasca.

carme ha dit...

Gràcies Mercé, ja ho saps si disposes de fotos antigues o tens alguna cosa que explicar del barri, aquí estem.

Anònim ha dit...

Sobre el tema de la casa que fa cantonada amb el carrer Fulton. Si la casa te antiguitat suficient, nomes que sigui la façana, per molt que els propietaris deixin que el sostre caigui per declarar-la en ruina, la podem salvar. Es tracta d'anar a parlar amb el/la regidor/a del districte i declarar-la patrimoni d'Horta.

carme ha dit...

Sembla que finalment els propietaris, la restauraran, segons explica la regidoria.