dijous, 6 d’octubre del 2011

EL PEM - Records del veïnat

EL PEM /Penya Esportista Montserrat) fou fundat l'any 1950 fruït del treball i la il·lusió desinteressada d'un grup de joves de la Parròquia, els quals ens reuníem a la porta de l'església de la Mare de Déu de Montserrat per xerrat i també jugar a basquet als terreny de Can Sàrries, enfront la parròquia.

*(A la fi que us podeu situar millor, aquest era un terreny de la família Sàrries on havien bastit una pista de tenis on jugaven les seves filles i amistats. Estava al costat de la casa de les filles dels srs. Renom, davant mateix de l'església)


El terreny que es veu a l'esquerra de la foto, era 
en que jugaven . Fons Renom


Així, mica a mica, i en broma en un inici, es decidiren, gràcies a la col·laboració dels seus pares, a crear un nou espai de lleure per a la joventut on es fomentés bàsicament l'esperit esportista que els movia i a través del qual poguessin desenvolupar una de les seves activitats predilectes, el bàsquet. D'aquesta forma, finalment, el 27 d'abril de 1950 es va celebrar el primer partit contra “Ales de Catalunya” el resultat del qual fou Ales 49, PEM 51.

Cal recalcar que el Pem va anar convertint-se en un focus sa de reunió dels joves del Guinardó, no es reduïa a ser un club de bàsquet sinó que significava alguna cosa més pel barri . Així per exemple, al matí els joves jugaven un partit i a la tarda les activitats es convertien en més familiars, on pares i fills gaudien amb els ballets, el teatre o simplement anar a petar la xerrada, com es diu col·loquialment. També els mossens de la Parròquia venien a veure els partits i assistien alhora a les diverses activitats que s'hi organitzaven. Fet que provocava que tinguessin una gran relació amb totes el joves de l'entitat.


Fotos de 1958 Pem infantils Camp Pg. Garrofers
 

Juvenil PEM 1956-57 camp Pg. Garrofers.

Els seguidors del Pem reben d'aquesta manera
 als seus juvenils en el camp del Ptge. Garrofers
Equip de basquet de noies 1960,l'última a la dreta Maria Planas,
dret Eduard Portela (camp Ptg. Garrofers)


Un del primers equips femenins del Pem

Equip senior del Pem Ptge.. Garrofers



Ara bé, el traspàs de camp no significà pas una desvinculació de la Parròquia sinó simplement un canvi territorial físic. Un exemple clar i anecdòtic de la importància de la parròquia és que sempre que els diversos equips quedaven abans de començar un partit, el punt de referència era la porta de l'església de la Mare de Déu de Montserrat, fet que provocava que molts aprofitessin per anar a missa abans del partit. Amb el pas dels anys els terrenys del Passatge Garrofers es van haver de deixar perquè els propietaris van edificar-hi i l'entitat es va traslladar al Mas Guinardó.

Els amics a la porta de la parròquia, lloc de reunió




Equi infantil del PEM 1966




Equip Senior anys 60

Fotos equip senior del Pem finals sels anys 60 inicis dels 70




Per tot això, el PEM esdevé tot un símbol d'unió i d'amistat entre els joves del Guinardó els quals, malgrat el temps transcorregut, no han pogut esborrar encara dels seus cors la petjada que només deixen els grans amics i que mantenen viva per sempre entre les flames de la seva eterna amistat.


Equip femení de bàsquet del Pem , entrenat per Maria Planas

Equip femení del Pem anys 70
El juvenil del Pem anys 70


Equip del Pem senior a finals del anys 1972


Records de Montserrat Portela


    






3 comentaris:

Anònim ha dit...

A la vi a la va a la vim vom va,el PEM el PEM el PEM guanyarà,això cantavem els seguidors per animar l'èquip,

Va ser una època esplèndida

Sunsi

carme ha dit...

si tens raó noia.

Unknown ha dit...

Bon dia.Per casualitat he trobat la vostre web i os escric per dir-vos que jo vaig ser jugador de bàsquet del C B Pedagogium San Fernando de Barcelona a partir de mitjans de la decada de 1960 i tinc algunes fotos d'un partit que varem jugar a la pista del PEM.Si les voleu m'ho dieu i ja us les enviaré sense cap problema.Rebeu una abraçada des de Girona d'en Jordi Marquès i Vaqué(jordi_marques_vaque@hotmail.com).