dimarts, 12 de juliol del 2011

HORTA es converteix en poble i la seva posterior annexió a Barcelona


Desprès de la caiguda de Barcelona en 1714 durant la guerra de Successió, amb el decret de Nova Planta de 1716, la ciutat passa a organitzar-se com els municipis castellans i es creen també els nous municipis del pla i entre aquests el d'Horta.

Per tant, Horta neix pròpiament dit com poble en 1716. 

 

El nucli de Sant Joan d'Horta anirà agafant més importància sobre el Sant Genís dels Agudells. Del XVI al XIX el terme de la parròquia d'Horta es deia Sant Genís d'Horta. Tanmateix però, en 1885 en el segell municipal ja sols figura el nom d'Horta.

A partir de 1876, sota un govern conservador, s'inicia la política annexionista. La nova Llei municipal de 1877 indicava que es podia iniciar l'annexió de tots els municipis que distessin 10 kms. de Madrid i 6 kms. dels municipis de més de 100.000 habitants.

La Diputació el 17 de gener de 1877 va enviar una circular als municipis de Les Corts, Horta i Sant Andreu preguntant per la seva postura davant l'expedient annexionador. Horta fou el primer en donar una resposta tot dient que desprès de diverses reunions havien decidit mantenir la seva autonomia i independència respecte de Barcelona.

El Consell de Ministres de 19 d'abril de 1897, va aprovar les annexions de Gràcia, Sant Martí, Sants, San Gervasi, Les Corts i Sant Andreu. El Decret però, no recollia les annexions ni d'Horta ni de Sarrià.

Des del mateix Horta, en l'any, 1897, alguns veïns ja demanaven l'annexió, finalment el 9 de juliol de 1903 el ministre de Governació Antonio Maura el Rei Alfons XIII, signaren el Reial Decret pel quan Horta passava a formar part de Barcelona. Aquesta annexió no va ser efectiva fins 1904, amb el nou ajuntament republicà.

En el moment de l'annexió, Horta estava dividida en dos districtes, amb dos barris cadascun.

Districte primer, barris primer i segon: comprenia el poble d'Horta en el sentit més estricte, des de la Plaça Major (avui Santes Creus) fins amunt de l'església antiga.

Districte segon, barris tercer i quart: els nuclis veïns de la Clota, Coll, Vallcarca, Sant Genís i Penitents.


*Fonts: El Modernisme a Horta de Desideri Díez i Quijano


NOTA:

Horta li deu molt a l'historiador local Desideri Díez, qui amb la seva tasca ingent ha rescatat de l'oblit històries i  fotos oblidades, oferint-nos llibres inoblidables per a tots aquells i aquelles que estimem el nostre barri d'Horta. Des d'aquí el meu modest homenatge.


2 comentaris:

NOEMI ha dit...

fantàstiques imatges! gràcies per compartir.

carme ha dit...

gràcies Noemí.