dijous, 24 de febrer del 2011

NOU HORITZO - al servei de la gent Gran

www.btvnoticies.cat



          Nou Horitzó és una Associació creada el 1978 quan unes persones, d´un grup de drets humans del districte d´Horta Guinardó, es van sensibilitzar amb la problemàtica de la gent  gran.


     Aquest mateix any es començà a reivindicar la compra per l´Administració Pública de l´antiga Fonda Ripoll, casa que es trobava en males condicions en tots els àmbits, i que acollia 56 avis.
      L´Ajuntament, i en els seus inicis la Generalitat ,després de moltíssimes gestions van donar la residència, donant la titularitat i gestió al Municipi, i va començar a funcionar com a residència pública, el que es coneix actualment com a Residència Municipal del Parc del Guinardó. Nou Horitzó formà part de la comissió de gestió i d´ingressos.
      En aquella època va optar per treballar: la sensibilització cap a la gent gran (amb taules rodones, conferències, activitats variades...) i ajuda a la llar amb la col.laboració de voluntaris.
      L´any 1980 Nou Horitzó va ser de les primeres associacions que va organitzar vacances d´ estiu pera la gent gran.
      L'any 1988 l´Ajuntament atorgà el premi: "Solidaritat amb els problemes de la comunitat ". 
      L´any 1989 es va comprar un petit local gràcies a les ajudes econòmiques de varies entitats públiques i privades. Es van començar a realitzar activitats i es va convertir en lloc de reunió: tertúlies, conferències, activitats diverses... i també donava assessorament i informació sobre els possibles recursos. Sempre s´han realitzat diferents activitats i iniciatives per tal de defensar els drets i millorar la qualitat de vida de la Gent Gran. I cal remarcar que és una Associació sense ànim de lucre.
      L´any 1993 va ser declarada d´utilitat pública per l´Estat Espanyol.
       Nou Horitzó participa en les comissions i entitats que tenen per objectiu incidir en la societat per tal de donar suport i millorar la qualitat de vida de la gent gran:
                 *Consell de la gent gran del distrite d'Horta Guinardó.
            *Comissió d'ingressos de les residències municipals.
            *Coordinadora d'entitats del barri del Guinardó.
            *Associació de veïns i comerciants.

      L'octubre de 1999 observant el nombre creixent de persones grans i els pocs recursos i equipaments que existeixen, es va pensar en crear un CENTRE D'ACOLLIMENT DIÜRN D'ACTIVITATS I SUPORT més gran del que ja existia i amb l´ objectiu de poder oferir un ventall més gran d´alternatives i recursos, a tal fí es va llogar un local molt proper i de majors dimensions al ja existent. Es treballa amb un equip format per voluntaris.
      L'any 2003 Nou Horitzó compleix 25 anys al servei dels veïns del barri i de la gent gran i també celebra una dècada de la Convocatòria "Les àvies i els avis escriuen contes i els infants els dibuixen"
      L'any 2004, com a proposta de l'Ajuntament de Barcelona (del Districte d' Horta-Guinardó), ha sigut seleccionat el Projecte "Les àvies i els avis escriuen contes i els infants els dibuixen", com a experiència educativa significativa en el "VIII Congreso Internacional de Ciudades Educativas", que te lloc a Gènova. Un equip de l'associació es desplaça a aquella localitat per exposar i explicar el projecte.
      L'any 2005, Se'ns atorga la Medalla d'Honor de la Ciutat de Barcelona, per distingir les entitats que han contribuït al desenvolupament de la consciència ciutadana i de les virtuts i els valors ciutadans, i que han mostrat la qualitat humana i el civisme com a valors principals en la tasca professional. Aquesta distinció es considera cada any, per acord del Consell Plenari de cada Districte i el de l'Ajuntament.
      Els dies 21 d' abril al 28 de Maig de 2005, l'Associació Nou Horitzó té l' honor de tenir una EXPOSICIÓ AL CENTRE CATALÀ D’ARTESANÍA, de treballs manuals que alguns usuaris de l'entitat han realitzat assistint a diferents tallers. Aquest Centre és l' entitat depenent de la Generalitat de Catalunya encarregada de la promoció del món de l'artesanía a Catalunya.( Pg. de Gràcia, 55. 08007 Barcelona. Tel.: 93 467 46 60, http://www.artesania-catalunya.com
     Des de l'abril d'aquest any fins al setembre es va signar un conveni de col.laboració amb TV COMTAL per realitzar-nos entrevistes en directe en el seu plató, d'una durada de 15 minuts, un cop per setmana. per parlar de temàtiques diverses de l'associació. En el programa FAMILIA COMTAL .
      El 13 d'octubre es signa el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat, davant la presència de la Regidora del districte Horta Guinardó, Sra. Elsa Blasco Riera, en el qual Nou Horitzó es compromet a canviar alguns objectius de l'Associació per treballar perquè la Gent gran sigui una generació co-responsable per un futur més equilibrat i amb qualitat. I per adaptar-nos als 10 objectius plantejats per l'Agenda 21.
      L'Any 2006. S'inicia un treball amb l'Equip d'execució de mesures penals alternatives, del Departament de Justícia, (Generalitat de Catalunya), com a Centre Col.laborador perquè persones amb penes lleus imposades per un Jutjat o tribunal realitzin treballs en benefici de la Comunitat.
      L'any 2007, s’inicia un projecte intercultural, amb activitats de cooperació europees (el treball es realitza amb diferents associacions de països d’Europa); Associazione Generazioni (Italia), Italian General Confederation of off Labor (Italia), AWO Landesverband (Alemania), Interculturele museum- erfgoedprojecten (Amsterdam), Older Women's Network (Irlanda), Adult Education Centre (Lithuania). Amb la temàtica ” Passatges, l’escriptura autobiogràfica i la autonarració com a instrument d’enriquiment a adults que passen moments de canvi en la pròpia vida”. Projecte que s' inicia a partir de setembre d'aquest any. Aquest projecte es pot gestionar gràcies a la subvenció atorgada per l' Agencia Nacional per a la "Asociación de aprendizaje Grundtvig", activitat enquadrada en el marc del "Programa de Aprendizaje Permanente".
      A partir de maig d’aquest mateix any es signa un conveni de col•laboració amb ACFUC (Associació Catalana de Familiars, Usuaris i Col•laboradors de Centres Geriàtrics Assistits), a fi de fer un treball conjunt, amb l'ajuda de veïns i botigues del barri, per detectar persones grans que necessitin ajudes afectives, socials i d’acompanyament, com també susceptibles d’incapacitació per donar-los suport afectiu i si és necessari derivar-los a ACFUC perquè assumeixin la seva defensa jurídica o tutelar.
      L'any 2008 la FATEC ( Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya) concedeix el I premi a l'Associació Nou Horitzó dins el VIII Concurs de Pessebres de Catalunya.
    En aquest any l’Associació és premiada amb el PREMI FIRAGRAN 2008 en la desena edició de FIRAGRAN, el Saló de laGent Gran de Catalunya a La Farga de L’Hospitalet de Llobregat
Dins del marc de FIRAGRAN, s’atorguen uns premis que tenen com a objectiu reconèixer la trajectòria professional de persones grans actives en l’ambit cultural, esportiu i professional i d’aquelles entitats i persones que treballen a favor de la gent gran (àmbit cívic i social). En el cas de Nou Horitzó, se li atorga el Premi Fira Gran en l’Àmbit Cívic i Social pel compromís adquirit vers les persones grans del barri de Horta-Guinardó.
El jurat d’aquest àmbit està format pels diversos col·laboradors de FIRAGRAN: els col·legis professionals que tenen grups de treballs geriàtrics i/o gerontològics (educadors socials, psicòlegs, infermers, pedagogs, treballadors socials, fisioterapeutes i advocats). El lliurament de premis és presidit per l’Hble. Sra. Carme Capdevila, Consellera d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya.  


Informació de la WEB de l'Associació Nou Horitzó

1 comentari:

carme ha dit...

Aquesta Associació es troba ara mateix en un moment delicat, donat que és molt possible que es vegin obligats a deixar el local que tenen perquè les despeses de manteniment en són massa elevades. Malgrat que l'Ajuntament els dona una petita subvenció no dóna per a gaire. Jo personalment penso que si l'Ajuntament finalment es fa càrrec de Torre Garcini podrien encabir-los allà mateix, està a prop d'on l'associació està ara, la gent gran no es veu obligada a pujar fins el Mas Guinardó que és on molt possiblement els diran que vagin.